Lorenz opet nudi na prodaju osječku tvrtku Karolina

Lorenz je Karolinu, koja je do 2009. bilježila gubitke, kupio od Lure krajem 2005. godine za 22,4 milijuna eura

Austrijski Lorenz Bahlsen Snack-World navodno opet nudi na prodaju Karolinu, osječku tvrtku za proizvodnju keksa i slanog snacka. Lorenz je Karolinu kupio od Lure krajem 2005. godine za 22,4 milijuna eura. Karolina je tu godinu završila sa 653,7 tisuća kuna gubitka koje je nastavila gomilati sve do prošle godine. Prekretnica je bila početak 2009. kada je cjelokupna distribucija proizvoda na hrvatskom tržištu prepuštena Atlantic Tradeu. Ta je godina završila s 4,3 milijuna kuna dobiti.

Iako u godišnjem izvješću Karoline za 2008. stoji kako je tijekom te godine, unatoč velikim potraživanjima od kupaca, bila otežana likvidnost, u 2009. prelaskom na distribuciju preko Atlantic Tradea, situacija je bitno poboljšana.

Iz minusa u plus
Nekoliko stručnjaka iz prehrambene industrije misli da se zapravo radilo o pripremi Karoline za prodaju. Razlog za to je činjenica da je gubitke ostvarivala otkako je Lorenz kupio. U 2008., primjerice, ostvarila je gubitak u iznosu od 10,1 milijuna kuna.

jadro-midiStručnjaci drže da je nemoguće da je u recesijskoj godini tek promjenom distributera uspjela toliko popraviti poslovanje i u 2009. ostvariti dobit u iznosu od 4,3 milijuna kuna.

Još godinu prije u kuloarima se pričalo kako Lorenz svim silama pokušava prodati Karolinu putem jedne agencije za posredovanje pri kupoprodaji kompanija.

Zagrebački Kraš službeno je potvrdio interes, dok su navodno bili zainteresirani i bjelovarski Koestlin, srbijanska Crvenka i Delta te nekoliko kompanija iz BiH. No, navodno su ponudili premale iznose pa je Lorenz odustao od prodaje.

Jesu li zainteresirane i ovaj put za kupnju, nismo uspjeli doznati, no navodno je Krašu i dalje interesantan Karolinin slatki program prepoznatljiv po brendovima Jadro i Moto.

Bez komentara
U kuloarima se priča i kako je Karolina već prodana jednoj nizozemskoj kompaniji. Alen Varenina, prokurist i financijski direktor Karoline za Poslovni dnevnik rekao je kako nema nikakvih komentara, no u osječkom Glasu Slavonije stoji kako je odlučno odbacio priče o tome da je Karolina već prodana, dodavši da o tome nema saznanja, kao ni da je u planu njezina prodaja.

Uvjet

Već dugo na prodaju
“Koliko znam, Karolina se prodaje otkako je kupljena”, rekao je za Poslovni dnevnik Krešimir Pajić, predsjednik Uprave Koestlina na pitanje je li Koestlin zainteresiran za kupnju.

Zadržati proizvodnju
Prokurist Karoline Alen Varenina još je prije za Glas Slavonije kazao da je tvrtka u vlasništvu Lorenza i da vlasnik odlučuje hoće li je prodati ili ne. Ako se i proda, to neće biti nekome tko će uništiti proizvodnju. (pd)

Prethodni članakMerkuru nagrade usprkos lošem poslovanju
Sljedeći članakMercator najveća slovenska poslovna grupacija