VijestiZemljaZaposlenici osječke Karoline postaju dioničari Kraša

Zaposlenici osječke Karoline postaju dioničari Kraša

karolina-osijek-pogon-midiRadnici osječke Karoline prvi su put, otkad tvrtka posluje u sastavu Kraša, dobili priliku kupiti radničke dionice tvrtke kako to već godinama rade i ostali zaposlenici. Većina od ukupno 330 zaposlenih iskoristila je to pravo i postala suvlasnik Kraša.

Jačanje pozicije malih dioničara odgovor je Kraša na operacije Mesne industrije Braća Pivac koja na burzi već dulje vrijeme kupuje dionice Kreša i trenutačno je drugi pojedinačno najveći dioničar s udjelom od 19,60 posto.

Menadžeri i zaposlenici Kraša kroz model radničkog dioničarstva izravno kontroliraju oko trećine vlasništva. Jesu li u Karolini zadovoljni radničkim dioničarstvom te što ih očekuje ove godine, u razgovoru za tportal govori direktor Alen Varenina.

“Zadovoljni smo ponudom jer je i tijekom proteklog razdoblja bilo dosta upita radnika kada će i oni moći sudjelovati u tome. Odaziv je dobar, a količina dionica koja je završila u rukama radnika također je različita, što je ovisilo o njihovim mogućnostima i procjeni svakoga pojedinačno što im je prihvatljivo”, govori Varenina.

Zagrebački Kraš osječku Karolinu preuzeo je 2011. od austrijskog Lorenz Bahlsen Snack-Worlda za 7,3 milijuna eura. Ta akvizicija objašnjena je kao dio Kraševe inicijative za konsolidacijom hrvatskog konditorskog tržišta. U osječkoj tvornici  keksa i vafla nastavili su se proizvoditi prepoznatljivi hrvatski brendovi keksi Jadro i Moto, a na osječku adresu preseljena je i proizvodnja Kraševih Napolitanki.

‘Prošle godine investirali smo milijun i pol eura u tehnološko opremanje kompanije, odnosno proizvodni pogon. Uložili smo novac u sustav skladištenja i transport brašna i šećera, znači silose. Zaokružili smo cijeli proces od transporta do pripreme krema’, objašnjava prvi čovjek Karoline.

Osječani su dobili i nove pakirnice na jednoj od postojećih linija, investirano je i u dodatnu preradu i pripremu loma i filova.

“Ove godine nastavljamo ulaganja u nove tehnologije i nešto infrastrukturnih projekata. Planiramo investirati oko dva milijuna eura”, dodaje Varenina.

S proizvodnih traka u osječkoj Karolini najviše silaze Kraševe Napolitanke u obiteljskom pakiranju od 140 i 420 grama, a slijede ih u stopu keksi Jadro i Moto. Uslužno se proizvodi i brend Bobi za vanjskog partnera, a ovdje je smješten i dio proizvodnje brenda Vic.

“Kod Jadra je prošle godine investirano u proizvodnu pakericu što predstavlja širenje jednog njegova segmenta ciljano zbog izvoznih tržišta, ali će se vjerojatno pojaviti i na domaćem. Ovogodišnja ulaganja vezana su i uz Vic te štapiće koji će se proizvoditi u Osijeku”, ističe direktor Karoline u kojoj se očekuje zadržavanje postojećeg broja radnika ili eventualno njihovo povećanje.

Inače, Karolina je 2014. godine ostvarila prihod od 123 milijuna kuna uz neto dobit od 1,2 milijuna kuna (podaci za prošlu godinu još nisu dostupni).(tportal.hr)

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...