26.9 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 12:14
U fokusuAktualnoMade in North Macedonia - Prostora za suradnju s Hrvatskom definitivno ima

Made in North Macedonia – Prostora za suradnju s Hrvatskom definitivno ima

Opća je ocjena da je međusobna razmjena Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije daleko ispod mogućnosti te nikako ne zadovoljava činjenica da je u vanjskotrgovinskoj razmjeni RH tek 21. trgovinski partner u 2023. godini.

Krajem rujna 2022. godine u Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je Gospodarski forum Hrvatska – Sjeverna Makedonija, a sudjelovalo je 60-ak predstavnika hrvatskih i makedonskih tvrtki i organizacija. Bio je to nastavak aktivnosti na produbljivanju gospodarskih veza dviju država koje su intenzivirane sredinom 2021. godine kada je predsjednik HGK Luka Burilović održao sastanke s predsjednikom Republike Sjeverne Makedonije Stevom Panderovskim i predstavnicima strukovnih komora.

Burilović je tom prilikom naglasio kako rast robne razmjene dviju država i mogućnosti suradnje u području energetike, turizma, prometa i građevinske industrije obvezuju na još intenzivniju suradnju, ali i snažnije veze u području gospodarske diplomacije gdje Hrvatska može Sjevernoj Makedoniji biti pouzdan partner i saveznik na putu pristupanja u EU. “Vjerujem da ćemo jačanjem gospodarskih veza i izravnih kontakata hrvatskih i makedonskih gospodarstvenika idućih godina znatno povećati gospodarsku suradnju jer interes i potencijali za to postoje s obje strane”, istaknuo je Burilović.

U sklopu Gospodarskog foruma potpisan je Memorandum o suradnji između HGK i partnerskih komora Sjeverne Makedonije – Stopanske komore Sjevero-zapadne Makedonije i Saveza Stopanskih Komora Makedonije. Fatmir Bytyqi, potpredsjednik Vlade Republike Sjeverne Makedonije, izrazio je tom prigodom zadovoljstvo prijateljskim i partnerskim odnosima dviju država koje je potrebno dodatno unaprijediti u području gospodarstva. “Sjeverna Makedonija se u bližoj budućnosti vidi kao punopravna članica Europske unije i tu se u značajnoj mjeri oslanjamo na podršku Vlade RH te konkretnih iskustava hrvatskih gospodarstvenika u poslovanju na zajedničkom europskom tržištu”, istaknuo je Bytyqi tijekom Foruma.

POVRATAK U BUDUĆNOST
Ovaj uvodni dio preuzeli smo sa stranica Hrvatske gospodarske komore kako bismo prikazali da se na jačanju gospodarske suradnje dviju zemalja uistinu radi i da je sasvim razvidno kako prostora za unapređenje te suradnje ima na mnogo strana.

Stoga smo poslali upit na Gospodarsku komoru Sjeverne Makedonije (Стопанска комора на Северна Македонија) s nekoliko konkretnih pitanja iz kojih ćemo prikazati aktualno stanje gospodarstva u ovoj nama izuzetno bliskoj zemlji te naznačiti u kolikoj se mjeri postojeći potencijali pretvaraju u realnu suradnju.

Industrija robe široke potrošnje igra značajnu ulogu u gospodarstvu Republike Sjeverne Makedonije

Prvotno smo željeli saznati kakva je trenutno pozicija FMCG industrije u Sjevernoj Makedoniji u okviru nacionalne ekonomije te koji su segmenti prehrambene proizvodnje te općenito industrije robe široke potrošnje najviše razvijeni. “Industrija robe široke potrošnje, uključujući segmente kao što su proizvodnja hrane, odjeće, obuće, kućanskih aparata, elektronike itd., igra značajnu ulogu u gospodarstvu Republike Sjeverne Makedonije. Ova industrija ne samo da stvara radna mjesta, već također nudi proizvode i usluge koji zadovoljavaju potrebe stanovništva kao i potrebe međunarodnih tržišta”, navode iz makedonske Komore.

Pritom pojašnjavaju kako je važno imati na umu da je gospodarstvo Republike Sjeverne Makedonije složeno i da se sastoji od različitih sektora, kao što su primarni sektor (poljoprivreda, rudarstvo), sekundarni sektor (industrija) i tercijarni sektor (usluge). Industrija robe široke potrošnje važan je dio tercijarnog sektora te ima značajan utjecaj na bruto domaći proizvod (BDP) zemlje. “Također je važno istaknuti da razvoj industrije robe široke potrošnje u Republici Sjevernoj Makedoniji može biti podložan utjecajima globalnih trendova, ekonomskih kretanja, kao i političkih i pravnih promjena. No, uz odgovarajuće razvojne i investicijske strategije, ova industrija može dati značajan doprinos stabilnosti i rastu makedonskog gospodarstva. Industrija robe široke potrošnje u RSM je u fazi suočavanja s izazovima globalne konkurencije kao i promjenama potrošačkih navika i trendova. Dakle, faktori kao što su zakonodavstvo, infrastruktura, ulaganja u inovacije i tehnologiju, kao i međunarodni trgovinski odnosi, imaju značajan utjecaj na položaj ove industrije”, konstatiraju stručnjaci Gospodarske komore Sjeverne Makedonije.

U svom odgovoru također navode kako su najrazvijeniji segmenti industrije robe široke potrošnje u Republici Sjevernoj Makedoniji:

1. Proizvodnja hrane i pića – djelatnost obuhvaća proizvodnju raznih vrsta prehrambenih proizvoda, pića, sokova, alkoholnih i bezalkoholnih pića, slatkiša i sl.,

2. Proizvodnja kućanskih aparata – uključuje bijelu tehniku, kuhinjsku opremu, kućnu elektroniku itd.,

3. Proizvodi za osobnu njegu i kozmetika.

Dakako, navedeni su segmenti obično međusobno povezani i predstavljaju ključne dijelove gospodarstva zemlje.

IZVOZNA ORIJENTACIJA
Glavna izvozna tržišta RS Makedonije obično ovise o različitim čimbenicima kao što su industrija, proizvodi i postojeći trgovinski sporazumi, što sve utječe na realizaciju niza izvoznih sektora. Europska unija pritom ostaje glavni trgovinski partner i dominantno tržište za makedonski izvoz. Više od 80 posto (ili približno 6,5 milijardi dolara) makedonskih proizvoda izvozi se u Uniju. Zapadni Balkan je na drugom mjestu po važnosti makedonske industrije – na ovo tržište otpada 10 posto (ili 1,04 milijarde dolara) ukupnog izvoza. Kina, Rusija i zemlje istočne Europe također su važna tržišta, posebice u proteklom desetljeću. Iako njihov udio u ukupnom izvozu možda nije tako velik, Rusija i zemlje istočne Europe ipak mogu biti značajna izvozna tržišta za pojedine proizvode. Važan je i prekomorski izvoz pa se tako dio makedonskih proizvoda izvozi u zemlje kao što su SAD, Kanada, Australija i dr. Glavne grupe proizvoda koje se plasiraju u izvoz su tekstilni i odjevni proizvodi, hrana i piće (uključujući vino, paprike, med itd.), strojevi i oprema, zatim kemijski pripravci i kemikalije, metali i proizvodi od metala te električni i elektronički proizvodi.

S više od 80 posto udjela, Europska unija glavni je trgovinski partner i dominantno tržište za makedonski izvoz

Istovremeno, najveći udio u izvozu makedonskih proizvoda u 2023. godini ima prerađivačka industrija s 8,05 milijardi dolara, a potom dolaze poljoprivredno-prehrambeni proizvodi, uključujući duhan i pića, s vrijednošću izvoza od 324,7 milijuna dolara, vađenje ruda i kamena sudjeluje s 258,1 milijuna dolara, električna energija, para i klimatizacija s 254,3 milijuna dolara te osnovni farmaceutski proizvodi i farmaceutski pripravci sa 174,3 milijuna dolara.

MOŽE TO I BOLJE
Prema službenim statističkim podacima o industrijskoj proizvodnji u 2023. u odnosu na prethodnu godinu, proizvodnja kemijskih proizvoda manja je za 1,6 posto, a proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka veća je za 19,6 posto. U istom razdoblju proizvodnja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda bilježi pad od 11 posto. Što se tiče proizvoda za široku potrošnju (što uključuje primarnu i prerađenu hranu i piće, transportnu opremu, trajnu i polutrajnu potrošnu robu), izvoz iz Republike Sjeverne Makedonije u 2023. godini iznosio je 1,58 milijardi američkih dolara pri čemu je najveći dio ostvaren u zapadnoeuropskim zemljama. Uvoz istih proizvoda u navedenom razdoblju dosegao je 2,2 milijarde dolara, odnosno 18,3 posto ukupnog uvoza u zemlju.

Kada je riječ o tome kakva je trgovinska razmjena između Sjeverne Makedonije i Hrvatske, Gospodarsko komora Sjeverne Makedonije navodi da je ukupna robna razmjena između dviju zemalja u 2023. godini iznosila je 252,39 milijuna dolara, što predstavlja rast od 10,1 posto u odnosu na 2022. godinu. Istodobno, makedonski izvoz u Hrvatsku iznosio je 123,3 milijuna dolara, uz rast od 7,3 posto, dok je uvoz iz Hrvatske iznosio 129 milijuna dolara, čime je zabilježen rast od 12,9 posto. “To je rezultiralo trgovinskim deficitom od 5,7 milijuna američkih dolara s naše strane. Situacija nije bila drugačija ni prethodnih godina, a opća je ocjena da je međusobna razmjena daleko ispod mogućnosti, a ne zadovoljava činjenica da je u vanjskotrgovinskoj suradnji Republika Hrvatska tek 21. trgovinski partner Republike Sjeverne Makedonije u 2023. godini”, poručuju iz makedonske Komore dodajući kako na RH otpada svega 1,4 posto ukupnog izvoza zemlje. Od ukupnog izvoza u Republiku Hrvatsku nešto više od trećine, odnosno 35,3 posto, odnosi se na robu široke potrošnje, koje je lani izvezeno u vrijednosti od 43,5 milijuna dolara.

KVALITETA I AUTENTIČNOST
“Makedonski proizvodi visoko su cijenjeni zbog svoje kvalitete i autentičnosti. Tradicionalno najviše izvozimo svježe voće i povrće (15,56 milijuna dolara) jer su makedonska paprika i rajčica vrlo popularne na hrvatskom tržištu, a jabuke i breskve također se izvoze u velikim količinama. Makedonski ajvar i lutenica dobro su prihvaćeni na hrvatskom tržištu te je izvoz prerađenog voća i povrća iznosio 9,1 milijuna dolara. Makedonija je poznata i po visokokvalitetnom vinu koje se u Hrvatsku izvozi u vrijednosti od 7,13 milijuna dolara. Izvoz konditorskih proizvoda vrijedan je 15,1 milijuna dolara, lijekova (0,76 milijuna dolara) te pripravaka iz kemijske industrije koji su bili vrijedni 1,46 milijuna dolara”, preciziraju u svom odgovoru iz makedonske Komore.

Od ukupnog izvoza u Republiku Hrvatsku nešto više od trećine odnosi se na robu široke potrošnje, vrijedne 43,5 milijuna dolara

Iz svega navedenog sasvim je očito da postoji prostora za unapređenje suradnje pa smo upitali kako gledaju na mogućnosti jačeg pozicioniranja makedonskih brendova u Hrvatskoj i kako tome pomažu institucije dvije zemlje kroz sajamske prezentacije, konferencije i druge oblike bilateralne suradnje. “Kao Gospodarska komora vidimo velike mogućnosti za jačanje pozicija makedonskih brendova u Hrvatskoj. Hrvatsko tržište nudi značajan potencijal za makedonske tvrtke i naša je ocjena kako postoji prostor za još veću suradnju u izvozu vina i svježih poljoprivrednih proizvoda za turistička područja Hrvatske kao i farmaceutskih te konditorskih proizvoda”, odgovaraju iz makedonske Komore te dodaju kako očekuju još veću potporu državnih institucija u nastojanju da se izgrade dugoročni i stabilni odnosi koji će donijeti dobrobiti tvrtkama iz obje zemlje.

Pritom navode kako su sajmovi, konferencije i poslovni forumi izvrsna platforma koju makedonske tvrtke trebaju iskoristiti za predstavljanje svojih proizvoda i usluga na hrvatskom tržištu. “Ovakvi oblici prezentacije omogućavaju izravnu komunikaciju s potencijalnim partnerima, što je ključ uspješnog tržišnog rasta”, poručuju iz Gospodarske komore Sjeverne Makedonije.

USPJEŠAN PRIMJER
Jedna od najpoznatijih kompanija iz Sjeverne Makedonije je Vitaminka AD Prilep čija je priča započela davne 1956. godine kada je u Prilepu osnovana kompanija za crvenu mljevenu papriku. Portfelj se u sljedećim desetljećima konstantno širio tako da danas Vitaminka predstavlja veliki makedonski brend i kompaniju koja stoji iza velikog broja poznatih i izgrađenih brendova među kojima su najpoznatiji Stobi Flips, instant napitak Cevitana te čokoladne morske školjke Atlantis.

Aleksandar Kostadinoski – Vtaminka Prilep

Aleksandar Kostadinoski, voditelj odjela izvoza u Vitaminki, naglašava kako je Vitaminka najveća prehrambena kompanija u Makedoniji s oko 300 artikala koje izvoze u više od 30 zemalja. “Hrvatska nam je jedno od najvećih tržišta te je po ostvarenoj vrijednosti drugo izvozno tržište. Naš nastup na hrvatskom tržištu je kompleksan jer uvoz i distribuciju ne vršimo preko jednog uvoznika ili distributerske kuće, već naše proizvode distribuiramo različitim kanalima. Slijedom takve strategije, postoji izravna suradnja s velikim trgovačkim kućama Konzum, Kaufland, Lidl, Spar, Eurospin, NTL, Metro, Ultra Gros i Tommy, kojima radimo njihove privatne robne marke, dok naši brendovi preko tvrtke Fidelius distribucija iz Zagreba dolaze na police velikih trgovačkih lanaca”, pojašnjava Kostadinoski.

On pritom dodaje kako najbolji prodajni rezultat ostvaruje Cevitana koja je dostupna kao brend, ali i kao privatna marka u brojnim trgovačkim lancima u Hrvatskoj. Zatim izdvaja originalni brend Choco Stobi čokoladirani draže koji bilježi sve bolju prodaju iz godine u godinu na hrvatskom tržištu te čokoladne morske školjke Atlantis i Jaffa keks s čokoladnim preljevom. Vitaminka je na hrvatskom tržištu prisutna i s ostalim kategorijama koje obuhvaćaju integralne kekse, majonezu, mliječne čokolade, čajni keks, čokoladna jaja i preljev “Topster”, dok od slanog programa hrvatski potrošači mogu birati između Stobi Flipsa i Bonitas slanih grickalica.

“Trgovcima preporučujemo naše proizvode zato što mogu ostvariti dobru maržu jer naše glavne kategorije uživaju veliku prepoznatljivost kod hrvatskih potrošača zbog odličnog omjera cijene i kvalitete. Kontinuirano uvodimo inovacije u naš asortiman vodeći se željama potrošača pri čemu su kvaliteta i poštovanje potrošača primarni postulati naše radne filozofije”, poručuje direktor izvoza ove makedonske kompanije.

HRVATSKA PERSPEKTIVA
Statistički pokazatelji koje je pripremio Centar za internacionalizaciju poslovanja Hrvatske gospodarske komore ponešto se razlikuju od onih koje smo dobili od Gospodarske komore Sjeverne Makedonije.

Prema podacima HGK, ukupna robna razmjena između Hrvatske i Sjeverne Makedonije u 2023. godini dosegla je 324 milijuna eura. Hrvatski izvoz pritom je iznosio 196 milijuna eura, dok je uvoz iz Sjeverne Makedonije bio 127 milijuna eura. Promatrajući razdoblje od prošlih pet godina zaključak je da je robna razmjena gotovo udvostručena.

Pritom su najznačajniji izvozni proizvodi lijekovi, čokolada i proizvodi koji sadržavaju kakao, letjelice s pogonom (helikopteri, zrakoplovi), boce, tegle i izolirana žica, dok su najznačajniji uvozni proizvodi iz Sjeverne Makedonije toplo valjani plosnati proizvodi od željeza ili nelegiranog čelika, kruh, peciva, kolači, keksi i ostali pekarski proizvodi sa sadržajem kakaa ili bez kakaa, zatim povrće, ostale željezne ili čelične cijevi i šuplji profili letjelice s pogonom (npr. helikopteri, zrakoplovi).

Hrvatsko tržište nudi značajan potencijal za makedonske tvrtke i zajednička je ocjena kako postoji prostor za još veću suradnju

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u razdoblju od 1993. do kraja 2023. godine, Hrvatska je u Republiku Sjevernu Makedoniju uložila ukupno 114,6 milijuna eura te se nalazi na 11. mjestu ukupnih ulaganja Hrvatske u inozemstvo, dok u istom razdoblju nisu zabilježena značajnija makedonska ulaganja u Hrvatsku.

Kada je riječ o turizmu, u 2023. godini broj dolazaka makedonskih turista iznosio je 42.216, što predstavlja povećanje od 13,8 posto. Oni su ostvarili ukupno 153.593 noćenja, što je 11,4 posto više u odnosu na 2022. godinu. Vrijedi naglasiti da Croatia Airlines ima svakodnevno cjelogodišnju liniju Zagreb – Skoplje, dok je dodatno u razdoblju od 12. svibnja do 14. listopada 2023. uvedena linija Split – Skoplje (utorkom i petkom). “Hrvatska gospodarska komora intenzivno radi na jačanju odnosa sa Sjevernom Makedonijom, s posebnim naglaskom na povećanje izvoza hrvatskih proizvoda na makedonsko tržište. Kroz organizaciju B2B poslovnih susreta i druge aktivnosti, HGK pruža značajnu podršku hrvatskim tvrtkama u njihovom proboju na makedonsko tržište. Osim toga, HGK aktivno radi na povezivanju hrvatskih i makedonskih tvrtki u različitim gospodarskim sektorima, potičući suradnju i zajednički rast”, navode u svom odgovoru iz Hrvatske gospodarske komore.

Ako tome pridodamo i ranije navedeni zaključak makedonske Komore sasvim je očito da se gospodarski odnosi dviju zemlja mogu podići na višu razinu jer niti interesa niti kvalitete ne manjka. Potrebno je otvoriti vrata konstruktivnom komunikacijom i to je jedan od ključnih ideja iza ovoga članka – da i s naše strane ukažemo na mogućnosti suradnje koji se mogu od ideja pretočiti u konkretna djela.

Najnovije objave

Stanić za kontrolni paket Bihaćke pivovare izdvojio nešto više od pola milijuna eura

Sukladno realiziranoj cijeni kompletna vrijednost Bihaćke pivovare je nešto manje od 2 milijuna KM Svjetlan Stanić preuzeo je nešto više od 50 posto dionica Bihaćke...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...