Velika ulaganja Maerska u Luku Rijeka

Vodeća globalna transportno-logistička kompanija Maersk u Hrvatskoj upravo realizira investiciju čija bi ukupna vrijednost mogla dosegnuti i do 350 milijuna eura.

Rekao je to Boris Brkljača, East Adriatic Tech & Retail Account Manager, na meetupu koji je u zagrebačkom HUB 385 organizirala platforma za kolaboraciju Slychain.

“Maersk je u Rijeku ušao strateški dobivanjem koncesije na 50 godina te je izgradnja terminala upravo u tijeku. U sklopu cijele investicije gradi se i skladište od 14.000 četvornih metara na Kukuljanovu. Ukupno, kroz ove investicije planiramo zaposliti više od 300 radnika”, istaknuo je Brkljača u razgovoru s Goranom Vranarom, voditeljem meetupa i osnivačem Slychain platforme.

Brkljača je dodao kako ova investicija nije samo značajna za kompaniju Maersk. “Luka Rijeka na ovaj način postaje strateški ulaz u Europu za Maersk, ali to predstavlja i veliku priliku za Hrvatsku i domaće tvrtke. Naime, lokalni logistički operateri na ovaj način dobivaju dodatnu priliku da ponude svoje usluge i rješenja na tržištu”, rekao je Brkljača.

Inače, na meetupu radnog naslova “Kineska nova godina 2023”, na kojem su sudjelovali predstavnici logističkih kompanija iz Hrvatske i regije, ponajviše se govorilo upravo o globalnim trendovima u prijevozu, problemima sa zatvaranjem kineskih luka zbog “zero covid” mjera koje tamošnje vlasti još uvijek provode te drastičnom padu cijena vozarina.

Naime, cijena prijevoza po kontejneru drastično je pala. I dok je u jednom momentu nakon izbijanja globalne pandemije dobrano premašila iznos od 15.000 dolara, danas se to spustilo na 3.000 – 5.000 dolara po kontejneru.

Goran Vranar i Boris Brkljača

Govorilo se i o stanju logističkog sektora u regiji te je poručeno kako upravo u tom području ima jako puno prostora za napredak i unapređenje poslovanja cijele djelatnosti. “Nažalost, na ulaganja u logističke procese u lokalnim tvrtkama redovito se gleda kao na dodatni trošak, što je apsolutno krivo gledanje jer troškovi nastaju upravo zbog tehnološke nespremnosti i tromih procesa koji generiraju troškove u poslovanju i tako utječu na manju profitabilnost”, poručio je Brkljača.

Prethodni članakNovi formati i redizajnirana ambalaža Kraš Napolitanki
Sljedeći članakTuristi mijenjaju navike, a budućnost učinkovitog oglašavanja su podaci