U Hrvatskoj je u lipnju promet u trgovini na malo realno porastao za 2,8 posto na godišnjoj razini, što je već 22. mjesec kako potrošnja raste, ali sporije nego mjesec dana prije.

maloprodaja-trgovina-na-malo-midiDržavni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u lipnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 0,6 posto, a realno za 2,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je sporiji rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja porasla 3,9 posto na godišnjoj razini.

Međutim, u lipnju je promet u trgovini na malo porastao već 22. mjesec zaredom, što još nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke.

“Premda usporen, i u lipnju je potvrđen neprekinut niz pozitivnih godišnjih stopa koji datira od rujna 2014. Nastavak solidnih pokazatelja podržan je dobrim ostvarenjima u turističkoj sezoni, ali i poboljšanjima na tržištu rada”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U lipnju je zabilježen snažan rast zaposlenosti treći mjesec zaredom. Prema podacima DZS-a, broj zaposlenih u tom je mjesecu porastao za 1,5 posto ili oko 21.000 osoba u odnosu na travanj.

Jačanje potrošnje zahvaljuje se i rastu plaća. Prema podacima DZS-a, u prvih pet ovogodišnjih mjeseci prosječna mjesečna neto plaća iznosila je 5.672 kune, što je u odnosu na isto razdoblje lanjske godine realno više za 3,4 posto.

Očekuje se i daljnji rast potrošnje. “U idućim mjesecima očekujemo nastavak pozitivnog trenda u prometu u trgovini na malo, a osim dobrih pokazatelja u turizmu, podrška realnom rastu zasigurno će doći i od nastavka negativnih godišnjih stopa inflacije”, zaključuju analitičari RBA. (SEEbiz.eu/Hina)