U Hrvatskoj je u listopadu promet u trgovini na malo realno porastao za 3,1 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je sporiji rast od rujanskih 3,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

U prvih deset ovogodišnjih mjeseci, kalendarski prilagođeni promet u maloprodaji realno je porastao za 3,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Realni međugodišnji rast maloprodaje u listopadu peti je uzastopni rast, nakon svibnja u kojemu je zabilježen pad potrošnje u maloprodaji na godišnjoj razini za 1,9 posto po prvi put nakon 56 mjeseci rasta, da bi u lipnju potrošnja skočila za 5,9, srpnju 3,7, kolovozu 1,2 i rujnu 3,5 posto.

Prema podacima DZS-a, u listopadu je na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 4,1 posto, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za pet posto.

U listopadu je sedam od deset trgovačkih struka, na koje se odnosi 74 posto ukupnog prometa, ostvarilo porast prometa te je ukupan izvorni promet od trgovine na malo nominalno porastao za 3,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u listopadu u odnosu na isti mjesec prošle godine, prema izvornim indeksima ostvaren je prodajom u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 5,1 posto i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,8 posto te u prodaji lijekova, medicinskih i ortopedskih proizvoda, kozmetičkih i toaletnih proizvoda, s porastom prometa od 9,9 posto i utjecajem na ukupan indeks prometa od 0,8 posto. (Hina)