Maloprodaja u Sloveniji: Ista meta, isto odstojanje

Deset najvećih trgovačkih lanaca u Sloveniji kumulativno je u prošloj godini imalo gotovo identičan rezultat kao i u 2015. godini, pri čemu su tri lanca imala pad prometa

Nakon pregleda lidera sektora maloprodaje u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, došao je red i na naše zapadne susjede pa smo pripremili i analizu poslovanja vodećih 10 trgovačkih lanaca u 2016. godini na tržištu Slovenije.

Za većinu trgovačkih lanaca u Sloveniji 2016. je bila stabilna i pozitivna godina bez negativnih pokazatelja.

Kumulativno je ponovljena 2015. godina s 3,83 milijarde eura prometa.

Vodeći trgovački lanac u Sloveniji, Mercator d.d., imao je 1,37 milijardi eura prihoda, što je za čak 5,2% manje nego u 2015. godini.

Time je ovaj trgovački lanac uz trećeplasirani Engrotuš d.o.o. i desetoplasirani Rudnidis d.o.o. jedini imao smanjenje prihoda u 2016. godini.

Među onima koji su rasli prednjači sedmoplasirani Jagros d.o.o. koji je u odnosu na 2015. godinu ostvario rast od 11,9%. Veći rast još je imao Lidl Slovenija d.o.o. od 7,3% te Hofer trgovina d.o.o. s plusom od 5,7%.

Rang lista vodećih lanaca u Sloveniji jasno pokazuje izrazitu dominaciju dva prvoplasirana subjekta.

Mercator d.o.o. i Spar Slovenija d.o.o. kumulativno ostvaruju oko 2,1 milijardi eura prihoda, što čini više od 50% udjela među vodećih 10 trgovačkih lanaca. Međutim, slabljenjem Agrokorovog Mercatora ta bi se razlika u budućnosti mogla smanjivati.