23.9 C
Zagreb
Ponedjeljak, 22. srpnja 2024., 00:42
VijestiZemljaMaloprodaja u veljači stagnirala

Maloprodaja u veljači stagnirala

Desezonirani promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u veljači ove godine realno je porastao u odnosu na siječanj za 0,1 posto, dok kalendarski prilagođeni podaci na godišnjoj razini, u odnosu na veljaču prošle godine, pokazuju da je realno ostao na istoj razini, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni desezonirani promet svih poslovnih subjekata kojima je trgovina na malo pretežna djelatnost, u veljači je prema siječnju realno ostao nepromijenjen, dok kalendarski prilagođeni podaci iskazuju realni pad od 2,3 posto u odnosu na veljaču prošle godine.

Promatrano prema trgovačkim strukama, prema nominalnim izvornim indeksima, na godišnjoj je razini, u drugom mjesecu ove prema drugom mjesecu prošle godine, za najviših 4,2 posto nominalno pao promet u maloprodaji motornih goriva i maziva, na koju ‘otpada’ 18,5 posto ukupnog prometa u trgovini na malo u veljači.

U nespecijaliziranim prodavaonicama pretežnom živežnim namirnicama, trgovačkoj struci s najvećim pojedinačnim udjelom u ukupnom prometu od 39,4 posto, promet je istodobno nominalno smanjen za 2,5 posto.

Nominalni pad prometa na godišnjoj razini bilježi se još samo u ljekarnama i maloprodaji medicinskih, ortopedskih, kozmetičkih i toaletnih proizvoda, i to za 3,9 posto, te u ostaloj trgovini na malo izvan prodavaonica, za 0,6 posto.

Istodobno je do nominalnog rasta prometa došlo u pet trgovačkih struka, a za najvećih 13,6 povećan je promet u ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama.

U prva dva mjeseca ove godine promet od trgovine na malo nominalno je najviše smanjen u ljekarnama te maloprodaji medicinskih i ortopedskih te kozmetičkih i toaletnih proizvoda, i to za 3,2 posto.

U nespecijaliziranim prodavaonicama pretežnom živežnim namirnicama promet je u tom razdoblju nominalno također pao, i to za 2,9 posto, dok je promet motornim gorivima i mazivima nominalno smanjen za 1,7 posto.

Istovremeno je za najvećih 11,1 posto nominalno rastao promet u maloprodaji motornih vozila dijelova i pribora za motorna vozila, dok je za 10,8 posto veći bio promet u ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama. (H)

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...