Pariz je prošle godine privukao 50 novih brendova što ga čini najzanimljivijim tržištem na svijetu, a Francuska je vodeća zemlja svijeta u privlačenju novih brendova, stoji u najnovijem izdanju “Koliko je globalizirana maloprodaja?” (How Global is the Business of Retail) globalne konzultantske kuće za nekretnine CBRE-a.

Izvješće 2014., koje prati kretanja u maloprodaji 2013., otkriva da je ukupno tržište maloprodaje na državnim razinama raslo 1,7 posto te da je više od polovice, 51 posto, maloprodajnih trgovaca prisutno u sve tri velike globalne regije, a to su Sjeverna i Južna Amerika, zatim Europa, Bliski istok i Afrika (EMEA) te Azijsko-pacifička regija, što predstavlja mali porast u odnosu na 2012. godinu.

Pariz i Francuska
Maloprodajni lanci su u 2013. interes fokusirali na “zrela” tržišta, a glavnim ciljanim tržištima smatrano je 18 gradova, za razliku od 14 u prethodnoj godini. Oko 83 posto promatranih gradova u analizi CBRE-a lani je imalo barem jedan novi ulazak maloprodajnog lanca na svoje tržište, dok je taj postotak u 2012. godini iznosio 81 posto. Ukupno gledajući glavna ciljana tržišta imala su porast ulazaka novih maloprodajnih lanaca od 28 posto.

Broj novih ulazaka u gradovima je porastao 26 posto, a sve veći broj maloprodajnih trgovaca poslovanje širi na međunarodna tržišta. Porast popularnosti Pariza među maloprodajnim lancima potvrđuje podatak da je u 2013. godini 50 novih lanaca ušlo na pariško tržište, uključujući deset novih luksuznih i poslovnih modnih brendova.

Dobrim rezultatima Pariza pomoglo je otvaranje tri nova shopping centra u 2013. godini, ali najviše globalnih brendova privukla su glavne “shopping” ulice Pariza. Zbog povećanje potražnje turista, posebno kineskih, u glavnim “shopping” ulicama zavladala je nemilosrdna tržišna utakmica između luksuznih brendova.

Pored Pariza, i Francuska je postala najzanimljivije tržište maloprodajnim lancima, ispred Japana i Hong Konga. Dobiveni podaci ilustriraju obnovu povjerenja u maloprodajno tržište Francuske.

Glavno središte novih ulazaka maloprodajnih lanaca bio je Pariz gdje su cijene najma porasle na najviše razine u posljednjih deset godina zbog povećanog interesa globalnih brendova za ograničenu količinu dostupnog prvoklasnog prostora. Međutim, Pariz nije bio jedino ciljano tržište. Maloprodajni lanci su ušli na tržišta još devet francuskih gradova.

Dobri rezultati Tokija
Drugi na ljestvici najatraktivnijih gradova za lance maloprodaje je Tokio koji je u 2013. godini zabilježio udvostručenje novih ulazaka.

U 2013. godini je 48 novih lanaca ušlo na tržište Tokija, dvostruko više nego u 2012. godini , što odražava obnovu povjerenja u ekonomiju Japana. Polovica novih ulazaka na tržišta Tokija dolazi iz SAD-a, njih 18 iz Europe. Hong Kong i Abu Dhabi su bili treći i četvrti najatraktivniji gradovi s 43 i 42 novih ulazaka.

London, kao sjedište najviše međunarodnih brendova na svijetu, uspio je privući čak 31 novog igrača na svoje tržište. Ostali gradovi koji zaokružuju ljestvicu deset najatraktivnijih su Peking, Moskva, Shanghai, Frankfurt, Taipei i Singapur.

Komentirajući izvješće, direktor u odjelu međunarodne maloprodaje CBRE-a Jose Luis Martin rekao je da poboljšana ekonomska kretanja u zapadnoj Europi i Sjevernoj Americi navode globalne maloprodajne lance da prebace fokus svojih planova širenja na zrela tržišta i glavne maloprodajne destinacije svijeta poput Pariza, Tokija, Londona i Berlina.

Dodao je i kako su maloprodajni trgovci svoju pažnju preusmjerili i na europska tržišta u oporavku te gradove Azije i Južne Amerike gdje su još uvijek nedovoljno prisutni.

Izgradnja shopping centara nikad veća
“Globalna izgradnja shopping centara je na najvećoj razini svih vremena što otvara mogućnosti maloprodajnim lancima za ulazak na nova tržišta, posebno u Aziji, Latinskoj Americi i istočnoj Europi. Također, vlasnici ulažu velika sredstva u preuređivanje, proširivanje i osvježivanje postojećih centara osiguravajući tako prisutnost najvećih međunarodnih brendova, što je ključni dio strategije proširenja”, istaknuo je Martin i dodao: “Rast online trgovine je podigao važnost brenda, ne samo između prodavača luksuzne robe, nego širom maloprodajnog spektra gdje potrošači traže ambiciozne brendove koji uz luksuznu i jeftiniju ponudu pokreću potražnju za novim dućanima.”

Maloprodajni lanci iz Sjeverne i Južne Amerike imaju najveću globalnu prisutnost. Gotovo 80 posto njih je prisutno u sve tri glavne regije svijeta. S druge strane samo 48 posto europskih i 25 posto azijsko-pacifičkih maloprodajnih lanaca je prisutno u sve tri glavne regije svijeta.

Zasićenost američkog tržišta je trgovce natjerala na međunarodno širenje kako bi održali rast svojih kompanija. Američki maloprodajni lanci koji su se širili u regiju EMEA čine 40 posto međunarodnih aktivnosti američke maloprodaje, dok 35 posto otpada na širenje u Aziju i samo 18 posto na širenje u zemlje Sjeverne i Južne Amerike.

Direktor u odjelu CBRE-a za međunarodnu maloprodaju regije EMEA  David Close je rekao: “Zasićenje i gustoća američkog tržišta potiču maloprodajne trgovce da prilike za rast traže izvan američkih granica. Maloprodajni lanci iz SAD-a su bili uvjerljivo najaktivniji u širenju poslovanja. Barem jedan američki lanac je ušao u 45 od 61 zemlje obuhvaćene izvješćem.”

“London je i dalje glavno tržište za američke maloprodajne lance koji rast traže izvan granica SAD-a. Udio američkih maloprodajnih lanaca prisutnih u Londonu je od 2012. porastao 4,2 posto i sada je gotovo dvije trećine maloprodajnih lanaca iz obje Amerike prisutno u Londonu”, kazao je Close.

Najveći udio ulazaka na nova tržišta, njih 24 posto, odnosi se na luksuzne i poslovne modne brendove. Jedna trećina, točnije 32 posto, svih novih igrača na tržištima Sjeverne i Južne Amerike su bili iz gore navedenog sektora što direktno odražava povećanu osobnu potrošnju u SAD-u. Prodavači luksuzne i poslovne modne robe bili su aktivni i u EMEA regiji gdje čine 24 posto svih novih ulazaka. (Business.hr)