VijestiSvijetA.T. Kearney: Veliki maloprodajni lanci i dalje zaobilaze Hrvatsku

A.T. Kearney: Veliki maloprodajni lanci i dalje zaobilaze Hrvatsku

tesco-supermarket-ftdVeć treću godinu zaredom Hrvatska se ne nalazi na listi privlačnih tržišta za ulaganje u maloprodaju. Globalno istraživanje razvijenosti maloprodaje (GRDI – Global Retail Development Index) Globalnog instituta za istraživanje ponašanja potrošača konzultantske kuće A.T. Kearney za 2012. godinu pokazuje kako veliki trgovački lanci zaobilaze Hrvatsku, Sloveniju i Mađarsku.

Od zemalja regije jedino se Makedonija pozicionirala na visokom 21. mjestu, što ju čini zanimljivim tržištem za daljnji razvoj maloprodaje.

“Hrvatsko tržište maloprodaje spada u skupinu razvijenih tržišta i više nije privlačno za greenfield investicije velikih stranih lanaca. Naime, s više od 200 metara kvadratnih po glavi stanovnika modernih maloprodajnih površina hrvatsko se maloprodajno tržište može smatrati razvijenim jer se hrvatski potrošač naviknuo na visoke standarde u maloprodaji. Istovremeno je tržište zasićeno i obilježeno relativno visokom koncentracijom maloprodajnih lanaca. Konkurencija je žestoka, a maloprodajne nekretnine su postale skupe i nisu više lako dostupne. Zbog svega toga strani lanci više ne pomišljaju na greenfield investiranje u hrvatsko tržište te je najbolja mogućnost ulaska na naše tržište akvizicija postojećeg igrača”, objašnjava Tomislav Čorak, mlađi partner u A.T. Kearneyu zadužen za Hrvatsku i Mađarsku.

Brazil je drugu godinu zaredom zadržao vodeću poziciju, zahvaljujući rastućoj srednjoj klasi, visokim stopama potrošnje, velikoj urbanoj populaciji te smanjenom političkom i financijskom riziku.

grdi-index-2012Slijede ga Čile, Kina, Urugvaj i Indija. No, iako su Brazil, Rusija, Indija i Kina (BRIC zemlje) i dalje svjetski lideri u maloprodaji, postoji veliki broj površinom manjih država koje imaju značajan neiskorišten potencijal.

“Malim draguljima” mogli bi se nazvati Gruzija (6. mjesto), Oman (8. mjesto), Mongolija (9. mjesto) i Azerbajdžan (17. mjesto), koji postaju privlačna odredišta za prodavače luksuzne robe i specijaliteta.

Ova tržišta, iako mala u ukupnoj veličini svjetske maloprodaje, privlače trgovačke lance koji ciljaju na bogata područja i koji žele biti prvi na brzo rastućim tržištima.

“S obzirom na snažan rast zemalja u razvoju, u usporedbi s vrlo malim rastom u Europi i Sjevernoj Americi, svjetski trgovački lanci primorani su širiti se na tržišta u razvoju. Da je tome tako, pokazuje i činjenica da su u proteklih pet godina veliki trgovački lanci poput Walmarta (SAD), Carrefoura (Francuska), Tesca (Velika Britanija) i Metroa (Njemačka) zabilježili dva i pol puta veći rast prihoda u zemljama u razvoju, nego na svojim domaćim tržištima. No, uspjeh na novom tržištu jako ovisi o učinkovitosti lokalne radne snage. Zbog toga svjetski maloprodajni lanci u svoje akcijske planove širenja moraju uključiti i razvoj programa brzog osposobljavanja lokalne radne snage, bez čega uspjeh na novom tržištu može izostati”, zaključuje Čorak.

Globalni indeks razvijenosti maloprodaje (GRDI)
GRDI rangiranje se objavljuje od 2002. godine i predstavlja ljestvicu 30 država u razvoju s najvećom perspektivom investiranja u maloprodajni sektor. Kod rangiranja se uzima u obzir 25 različitih pokazatelja koji objedinjuju makroekonomske varijable, kao i pokazatelje vezane uz maloprodaju. Pomoću globalnog istraživanja razvijenosti maloprodaje trgovački lanci mogu razviti uspješne globalne strategije i identificirati mogućnosti investiranja u zemlje u razvoju.

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...