U posljednje tri godine je svjetska cijena kave upravo drastično pala. Ali u Brazilu vlada suša tako da je i cijena naglo počela rasti. Stručnjaci upozoravaju: doba jeftine kave je ionako za nama.

Od vrhunca doba špekulacija i prije gospodarske krize, cijena zrnja ovog omiljenog napitka na svjetskom tržištu je poznavala samo jedan smjer: prema dolje.

U usporedbi s cijenom iz travnja 2011., koncem listopada prošle godine je cijena bila samo trećina onoga što se plaćalo prije dvije godine.

Ali od onda se dosta toga promijenilo: cijena kave je počela naglo rasti. U Brazilu, jednoj od najznačajnijih zemalja u proizvodnji kave i osobito kvalitetne sorte arabica, je zavladala suša tako da je postalo očito kako će i urod biti slabiji.

Pogođena je osobito pokrajina koja i nama, baš zbog kave, zvuči poznato – Minas Gerais, baš kao i sjeveroistok Sao Paula. Utoliko i Svjetska udruga proizvođača kave ICO za sljedeći urod, 2014./15. računa s oko dva milijuna vreća kave (standardna vreća teži 60 kg) manje na svjetskom tržištu – što znači smanjenje ponude prvi put nakon pet godina.

Zakon ponude i potražnje – uz trogodišnje “zakašnjenje”
Nakan Herzkowicz, predsjednik udruge brazilskih proizvođača kave objašnjava kako je cijena već skočila s oko stotinu eura ove zime, na nekih 160 eura po vreći. A osim suše su i veletrgovci shvatili kako kava više nikad neće biti tako jeftina kao koncem prošle godine i kako im je vrijeme da kupuju. Utoliko je i to pomoglo ovom naglom skoku cijene.

Paulo Henrique Cotta Pacheco, profesor ekonomije sveučilišta Ibmec u Minas Gerais dodaje i kako je dugotrajna niska i sve niža cijena kave obeshrabrila proizvođače. “Plantažeri su izdavali sve manje novca za kemijska sredstva za zaštitu, za gnojivo i za sustave navodnjavanja. Svaki put kad cijena padne, sljedeće godine bude manji urod, a i kvaliteta postaje lošija.”

Kada profesor spominje kemiju, ona je u ovom slučaju osobito važna. Baš kod kvalitetne sorte arabica se opet pojavio nametnik, kukac Hypothenemus hampei koji napada baš zrnje kave.

Tako će i po službenim statistikama, Brazil tržištu ponuditi još “samo” 32 milijuna vreća kave sorte arabica – prošle godine je bilo 38 milijuna vreća. Jedino će nešto porasti ponuda manje kvalitetne i jeftinije sorte robusta koje će ove godine biti 12,3 milijuna vreća.

I drugdje loša berba
Jânio Zeferino da Silva iz brazilskog ministarstva poljoprivrede upozorava da niti druge zemlje neće uspjeti popuniti tu prazninu. “Indonezija je već najavila kako će i tamo urod biti slabiji, a i u Vijetnamu, kao i u Brazilu, su mnoga područja na kojima se uzgaja kava pogođena sušom.”

Kolumbija i druge zemlje središnje Amerike ne mogu kratkoročno ponuditi veće količine. Tim više što se i to područje mora boriti protiv jednog nametnika: gljivica koje uništavaju čitave plantaže. A da bi nova stabljika dala plod, treba proći i po tri godine.

S druge strane, makar je očito da cijena sirovina raste, tek malo koji proizvođač konačnog proizvoda, pržene kave u Europi zasad najavljuje ozbiljnije poskupljenje.

Mnogi veletrgovci su nakupili zaliha, a i u samom Brazilu su skladišta još uvijek razmjerno puna iz vremena kad proizvođači nisu niti htjeli prodavati svoju kavu tako jeftino.

U Njemačkoj je poskupljenje najavio samo Tschibo, ali izgleda da će drugi promijeniti ceduljicu s cijenom tek kada im stanje postane neizdrživo. Jer i poznati talijanski proizvođač Lavazza objašnjava kako i njegove mušterije imaju sve manje novca, tako da strahuje kako će se okrenuti konkurenciji koja možda nudi manje kvalitetnu kavu – ali koja je jeftinija i svejedno crna.

Ipak, stručnjak brazilskog ministarstva poljoprivrede upozorava tamošnje plantažere da ne “nasjednu” ovom trenutnom poskupljenju. Naravno, svaki put kad cijena raste, zasade se nove biljke koje će onda nakon dvije-tri godine doći na tržište. Ali da Silva upozorava poljoprivrednike neka radije porade na kvaliteti, ali da količinu ostave na istoj razini. Jer niti njima se ne isplati uzgajati kavu i onda je prodavati u bescjenje. (Deutsche Welle)