Ukupno je na račune 868 maslinara isplaćeno 4,68 milijuna kuna državne pomoći za kategorije ekstra djevičansko i djevičansko maslinovo ulje

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u četvrtak je isplatila 4,68 milijuna kuna državne pomoći za maslinovo ulje. Poticaje je dobilo ukupno 868 maslinara.

Kako navode iz Agencije, isplaćen je cjelokupni iznos državne potpore za proizvodnu 2013., odnosno 10 kuna po litri za prodane, odnosno isporučene količine kategorije ekstra djevičansko i djevičansko maslinovo ulje.

Iz Agencije podsjećaju da su poljoprivredna gospodarstva mogla ostvariti državnu potporu za maslinovo ulje ukoliko posjeduju najmanje 30 stabala maslina uz uvjet da su do 31. siječnja 2014. regionalnim uredima Agencije dostavili prijavu prodanih količina maslinovog ulja na listu E.

Također su morali dostaviti račun ili otkupni blok iz kojega je razvidna količina prodanog i isporučenog djevičanskog i ekstra djevičanskog maslinovog ulja u godini za koju se podnosi zahtjev te potvrdu, izdanu od strane objekta koji obavlja preradu maslina, o razvrstavanju u djevičansko i ekstra djevičansko maslinovo ulje, u skladu s odredbama Pravilnika o uljima od ploda i komine maslina. (Banka.hr)