U Trstu je otvoren trodnevni međunarodni sajam maslinovog ulja “Olio Capitale 2019”, na kojemu, u organizaciji HGK nastupaju tvrtke Bilaja, Kapronca, Vergal – Laguna Novigrad te Udruga Agroturist iz Vodnjana koja okuplja 350 proizvođača.

Sajam je namijenjen proizvođačima koji su spremni krajnjem potrošaču ponuditi jedan od karakterističnih proizvoda Mediterana – maslinovo ulje visoke kvalitete kao i ostalim sudionicima u trgovini maslinovim uljem (veletrgovcima, distributerima, restoranima, hotelima i sl.)

Maslina je neizostavni dio ukupnog sredozemnog ozračja, te čini okosnicu prepoznatljive mediteranske gastronomije. Spajanje tradicije proizvodnje i ulaganja u kvalitetu ulja i agroturizam pridonijeli su da se hrvatska maslinova ulja sve više prepoznaju kao vrhunska i predstavljaju sam vrh svjetske kvalitete.

“Hrvatska je u posljednjih desetak godina značajno ulagala u kvalitetu, podizanje svijesti o važnosti upotrebe maslinovog ulja te zaštiti proizvoda. Postoji značajan potencijal u obnovi starih maslinika i podizanju novih nasada osobito zbog rasta turističke potrošnje”, rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Tvrtka Bilaja posljednjih deset godina nije preskočila niti jedan Olio Capitale, a da im su im se nastupi na sajmovima isplatiti, dokazuje činjenica da 50 posto proizvodnje otpada na izvoz. “Pretežno izvozimo u zemlje EU, a imamo izvoz i u azijske zemlje, Kinu i Japan”, kaže Ivica Miljak, direktor Bilaje. “Možemo konkurirati ostalima na hrvatskom i tržištu EU jer imamo jedinstvenu autohtonu sortu Oblica koja uspijeva isključivo u Dalmaciji”, dodaje Miljak koji se može pohvaliti i kako je iz godine u godinu njegovo maslinovo ulje nagrađivano i ocjenjivano sa najvišim ocjenama i nagradama.

Nastupu na sajmu Olio Capitale raduje se i Udruga “Agroturist” iz jer smatraju kako je to izuzetna prilika za promociju vodnjanskih maslinara na talijanskom i međunarodnom tržištu. “Slobodno možemo reći da je Vodnjan u svim maslinarskim segmentima, od proizvodnje do brendiranja i prodaje maslinovog ulja, centar maslinarstva i grad vrhunskog maslinovog ulja koja svojom kvalitetom spadaju u najkvalitetnija ekstra djevičanska maslinova ulja na svijetu”, rekla je predsjednica Udruge Agroturist Ester Geissa Đurić.

Tržište maslinovog ulja i maslina u posljednjih deset godina karakterizira promjenjiva proizvodnja (30.000-50.000 tona maslina) te značajan uvoz. Uvoz maslinovog ulja u Republiku Hrvatsku unazad nekoliko godina je u porastu te iznosi gotovo 4.000 tona što je otprilike 50% ukupne potrošnje maslinovog ulja.