Regulatori Europske unije istražuju krši li kartična kuća MasterCard pojedinim međubankovnim naknadama propise o zaštiti tržišnog natjecanja na unutarnjem europskom tržištu.

Kartična plaćanja iznimno su važna u prekograničnoj i internetskoj trgovini, pa je Komisija šest godina nakon zabrane međubankovnih naknada za prekogranične transakcije unutar Europskog gospodarskog područja (EEA) odlučila istražiti i naknade koje moraju plaćati klijenti iz zemalja izvan tog područja za transakcije u Europi. Istraga će obuhvatiti i sve MasterCardove propise koji trgovcima ne dopuštaju da iskoriste eventualne bolje ponude drugih banaka na području zajedničkog europskog tržišta. Sporni su i oni koji ih obvezuju da prihvaćaju sve kartice te kuće.

“Međubankovne naknade općenito se prebacuju na leđa trgovaca, što povećava ukupni iznos naknada koje moraju platiti. U konačnici takvo ponašanje usporava prekogranično poslovanje i šteti potrošačima u Europskoj uniji”, upozorava Europska komisija u priopćenju.

Budu li sumnje o kršenju europskih propisa potvrđene, američka bi se kompanija mogla suočiti s novčanom kaznom u iznosu do 740 milijuna dolara, odnosno 10 posto prošlogodišnjih prihoda.

Europski regulatori istražuju i kartične naknade Visa Europe, najveće kartične mreže u Europi.

Poručuju da će prije ljeta predložiti nacrt propisa o kartičnim naknadama kako bi osigurali ravnopravno tržišno natjecanje u tom segmentu. (Lider)