Na 16. međunarodnom gospodarskom sajmu u Mostaru dominiraju velike tvrtke iz Hrvatske, koje nakon ulaska u EU moraju promijeniti svoj dosadašnji način poslovanja u zemljama CEFTA-e, poput koprivničke Podravke.

“Naš prioritetni interes je ostati na tržištu BiH, ali i ostalih članica CEFTA-e. Tako već imamo određene pregovore s našim partnerima u BiH i Makedoniji gdje bi pokrenuli proizvodnju”, kazao je Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke. Riječ je uglavnom o mesnim proizvodima i konzervama jer će upravo oni biti najopterećeniji carinama nakon 1. srpnja.

Uvođenje carina prema zemljama CEFTA-e dodatno će opteretiti prehrambenu industriju u Hrvatskoj. Međutim, dio opterećenja će se kompenzirati ukidanjem nekih carina i davanja prema zajedničkom tržištu EU-a.

“Snažnom marketinškom kampanjom Podravka očekuje povećanje prodaje svojih brendova, uglavnom Vegete u zemljama EU-a. Oko 5 milijuna eura carine platilo bi se na granici EU-a prema zemljama CEFTA-e ako ne bismo ništa radili, odnosno ne bismo izmještali dio proizvodnje”, zaključio je Mršić. (Slobodna Dalmacija)