Television production concept. TV movie panels

U kolovozu je zamjetan nešto manji medijski interes za trgovačke lance. Konzum je i dalje na prvom mjestu, slijedi ga, kao i do sada, Lidl. Kaufland se, pretekavši Spar, probio na treće mjesto

U sklopu analize praćen je publicitet 11 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima, a obuhvaćene su samo one objave u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi. Kolovoz je donio nešto manji medijski interes za trgovačke lance.

Zabilježene su ukupno 452 objave, 106 manje no u mjesecu ranije. Konzum je i dalje na prvom mjestu, slijedi ga, kao i do sada, Lidl. Kaufland se, pretekavši Spar, probio na treće mjesto.

VODEĆA TROJKA
Tematski se o sva tri vodeća lanca najviše objavljivalo vezano za poslovanje, poslovne planove, rezultate. Udio ove tematike kod Konzuma iznosi 69% unutar objava zabilježenih za ovaj trgovački lanac, kod Lidla 55%, a Kauflanda 75%.

Druga po zastupljenosti opet je ista za sva tri lanca, a riječ je o asortimanu i cijenama proizvoda. Kod Konzuma je zastupljena s udjelom od 19%, kod Lidla 29%, a Kauflanda 14%.
Konzum po prvi put nakon niza godina ne može potkrijepiti svoju lidersku poziciju na tržištu financijskim podacima.

Naime, još se uvijek čekaju nalazi revizije lanjskih izvješća Agrokora i njegovih kompanija, dok su trgovački lanci Lidl, Kaufland i Spar značajno povećali prihode te su se opasno približili dosad nedodirljivom domaćem trgovcu.

Lidl je najviše povećao prihode te je dospio na drugo mjesto po ostvarenom prihodu pretekavši Plodine. Kaufland je uvećao prihode za više od 5% pa je Schwarz grupa (Lidl i Kaufland) stigla skoro do milijardu eura prihoda na hrvatskom tržištu.

Spar je preuzeo Billu pa je time učvrstio svoju poziciju. Iz tvrtke su poručili kako planiraju nastaviti s velikim investicijama te dogodine otvoriti hipermarket Interspar u Rijeci. Lidl je nastavio s programom Start@Lidl koji nudi mogućnost zapošljavanja mladih i njihova razvoja za različite pozicije unutar Lidlovih odjela.

Postupak selekcije prijavljenih odvijat će se u nekoliko faza, a najbolji će kandidati na kraju procesa dobiti priliku raditi u Lidlu za plaću od minimalno 8.000 kuna bruto.

Kaufland je otvorio novu poslovnicu u Zadru koja je ujedno i 39. prodajni objekt Kauflanda u Hrvatskoj, a obnovljena je i jedna od prvih otvorenih prodavaonica, ona u Čakovcu.

O ČEMU NEGO O POSLU
Tematski su se objave o trgovačkim lancima najviše odnosile na poslovanje. Udio objava iznosi 54,65% od ukupnog broja zabilježenih objava. Slijedi tematika vezana za asortiman i cijene s udjelom od 22,35%.

U kolovozu se vezano za trgovačke lance više objavljivao u tiskovinama, 58% u odnosu na portale s udjelom od 42%.

Medij koji je pojedinačno o trgovačkim lancima daleko najviše objavljivao je dnevnik 24 sata. Slijede Večernji list i Slobodna Dalmacija.

O poslovanju, asortimanu i cijenama te o promidžbenim aktivnostima i sponzorstvima više se objavljivalo u tiskovinama, dok se o preostale dvije teme više objavljivalo na portalima.

O temi vezanoj za poslovanje, koja je i najzastupljenija, zabilježena je najmanja razlika, u tiskovinama je zastupljena s udjelom od 50,2%, a na portalima s udjelom od 49,8%. Razlika je u samo jednoj objavi.