Kroz cijeli se mjesec nastavilo pisati o posljedicama potresa na području Sisačko-moslavačke županije, a pomoć su slali i trgovački lanci, bilo novčanim donacijama ili namirnicama.

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u siječnju najviše pisalo te u kojim kontekstima. Praćen je publicitet 11 trgovačkih lanaca u šest dnevnih novina (Glas Istre, Glas Slavonije, Novi list, Jutarnji list, Slobodna Dalmacija i Večernji list). Željeli smo, uz ostalo, saznati postoji li razlika u objavljivanju u odnosu na nacionalne i regionalne dnevnike. Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

MANJI INTERES
U siječnju je primjetan nešto manji interes medija za trgovačke lance. U navedenim su dnevnim novinama ukupno zabilježene 34 objave, dok ih je u prosincu bilo 87. Najviše se pisalo o Konzumu, a slijede Kaufland, Lidl i Plodine.

Tematski se najviše objavljivalo vezano za poslovanje, poslovne planove, rezultate – udio objava iznosi 50% u ukupnom broju zabilježenih objava. Slijedi tema “Ostalo” s udjelom od 23% u kojoj su najzastupljenije objave vezane za radno vrijeme trgovina za blagdan Sveta tri kralja. Kod Konzuma je najviše objava vezano za ostale teme, prvenstveno rad trgovina za blagdane (udio iznosi 38%), a jednako su zastupljene objave vezane za poslovanje te DOP i marketing (obje teme s udjelom od 23%). Kod Kauflanda i Lidla najzastupljenija tema je vezana za poslovanje – udio od 45% kod Kauflanda te 62% kod Lidla.

Početkom siječnja objavljivalo se o prosinačkoj potrošnji pa su iz Konzuma rekli kako su zabilježili manju frekvenciju kupaca u odnosu na isto razdoblje lani, no porasla je prosječna košarica. Pretpostavljaju da su epidemiološke mjere potakle kupce da dolaze rjeđe, no da kupuju više namirnica. Naglašavaju kako je u online trgovini zabilježena i 10 puta veća potražnja.

Kroz cijeli se mjesec nastavilo pisati o posljedicama potresa na području Sisačko-moslavačke županije, a pomoć su slali i trgovački lanci, bilo novčanim donacijama ili namirnicama.

Konzum je u Petrinju poslao kamion s potrepštinama prema popisu Crvenog križa te redovno šalje hranu od koje onda šefovi u Glini kuhaju tople obroke za unesrećene građane. Kaufland i Lidl uplatili su 15 milijuna kuna na Vladin račun namijenjen pomoći za obnovu nakon potresa.

Fina je u siječnju objavila analizu poslovanja poduzetnika u uvjetima pandemije, uz analizu i listu najstabilnijih poduzetnika u Hrvatskoj koji su, prema metodologiji Fine, svrstani u A razred kreditnog rejtinga. U prvih 10 nalaze se i dva trgovačka lanca: Lidl i Kaufland.

Najviše je objava zabilježeno u Slobodnoj Dalmaciji i Večernjem listu, oba medija po osam objava. Slijede Novi list, Jutarnji list i Glas Istre, dok se najmanje objavljivalo u Glasu Slavonije. Jedino su za Kaufland zabilježene objave u svim navedenim dnevnim novinama. Gledajući pojedinačno po trgovačkim lancima, više se objavljivalo u regionalnim dnevnicima.