32.3 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 20:56
U fokusuMedijski barometarUtjecaj lokalnih izbora

Utjecaj lokalnih izbora

Poslovanje je najzastupljenija tema u veljači s 30% udjela u ukupnom broju zabilježenih objava. Slijedi tema “Ostalo” (27%) u kojoj su najzastupljenije objave vezane za izbore i najavu kandidature Tomislava Mamića, vlasnika Tommyja, za gradonačelnika Splita.

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u veljači najviše pisalo, te u kojim kontekstima. Praćen je publicitet 11 trgovačkih lanaca u šest dnevnih novina (Glas Istre, Glas Slavonije, Novi list, Jutarnji list, Slobodna Dalmacija i Večernji list). Željeli smo, uz ostalo, saznati postoji li razlika u objavljivanju u odnosu na nacionalne i regionalne dnevnike. Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi. U veljači je u navedenim dnevnim novinama ukupno zabilježeno 59 objava. Najviše se pisalo o Tommyju, na drugom je mjestu Konzum, dok su ostali trgovački lanci imali znatno manji broj objava.

AKTIVNOSTI VODEĆIH
Poslovanje je najzastupljenija tema u veljači s 30% udjela u ukupnom broju zabilježenih objava. Slijedi tema “Ostalo” (27%) u kojoj su najzastupljenije objave vezane za izbore i najavu kandidature Tomislava Mamića, vlasnika Tommyja, za gradonačelnika Splita.

O Tommyju se najviše objavljivalo vezano za ostale teme, već spomenutu kandidaturu vlasnika za gradonačelnika Splita (45%). Slijede teme vezane za poslovanje te DOP i marketing s jednakim udjelom, svaka 22%.

Objavljeno je kako je u 2020. u sklopu humanitarne akcije “Budi prijatelj djece” prikupljeno 323.556 kn za obnovu i preuređenje Klinike za dječje bolesti KBC-a Split, a akcija se nastavlja i ove godine.

Pisalo se i o Tommyju kao jednom od najvećih hrvatskih trgovaca koji dio svojih poslovnih aktivnosti obavlja i na otocima. Poslovanje na otocima je izazovno, prije svega u pogledu distribucije i logistike, dodatnih troškova poslovanja, problema vezanih uz ljudske resurse, no iz Tommyja navode kako ono ima potencijal jer na taj način izravno doprinose gospodarskom razvoju otoka, što ima i dimenziju društveno odgovornog poslovanja. O Konzumu se naviše pisalo vezano za poslovanje (46%), a slijedi tema vezana za DOP i marketing (31%).

Objavljeno je kako su u kampanji koju zajednički već treću godinu zaredom provode Konzum i Mastercard ukupno donirali 271.000 kn Udruženju Djeca prva, za pružanje pomoći socijalno ugroženim obiteljima u Hrvatskoj s djecom predškolske i školske dobi te UN-ovom Svjetskom programu za hranu u svrhu osiguravanja školskih obroka u Ruandi. Konzum je naveden i kao sponzor natječaja za izbor najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika – poljoprivrednice te će pobjednicima osigurati plasman njihovih proizvoda na svojim prodajnim mjestima.

Najviše je objava zabilježeno u Slobodnoj Dalmaciji, ukupno 18, a najmanje u Glasu Istre – jedna objava.

U veljači nije bilo trgovačkog lanca o kojem bi objavljivale sve navedene dnevne novine. Gledajući pojedinačno po trgovačkim lancima, više se objavljivalo u regionalnim dnevnicima.

Najnovije objave

Povodom Svjetskog dana sladoleda Ledo otvorio Kornet želja

Posjetitelji su tijekom izložbe Kornetu želja prišapnuli svoje želje za povratkom nekih legendarnih sladoleda, ali i ponudili ideje za nove okuse Ususret Svjetskom danu sladoleda,...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...