U fokusuMedijski barometarNešto manji medijski interes

Nešto manji medijski interes

Nakon ožujka i travnja u kojima je zabilježeno više od 600 objava, svibanj donosi nešto manji medijski interes za trgovačke lance i teme vezane uz njih

U sklopu analize praćen je publicitet 11 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima, a obuhvaćene su samo one objave u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

Nakon ožujka i travnja u kojima je zabilježeno više od 600 objava, svibanj donosi nešto manji medijski interes za trgovačke lance i teme vezane uz njih. Zabilježeno je ukupno 486 objava. Poredak vodeće trojke ostao je nepromijenjen.

Prvi je Konzum, slijede Lidl i Spar. U odnosu na prošli mjesec Mercator i Kaufland su napredovali za po jedno mjesto, a Tommy je nazadovao za dva te je sada šesti.

VODEĆA TROJKA
Najzastupljenija tematika za sva tri vodeća trgovačka lanca ponovno je ona vezana za poslovanje, planove, rezultate.

Udio ove tematike za Konzum iznosi 86% unutar objava zabilježenih za ovaj trgovački lanac, kod Lidla je to 47%, a Spara 51%.

Objavljivalo se o utjecaju krize u Agrokoru koja se odrazila na brojne povezane kompanije u zemlji, u tom kontekstu i na dobavljače Agrokora koji su robu plasirali u Konzumu.

Konzum ima više od 2.500 dobavljača u kojima je zaposleno oko 148.000 ljudi te su se prenosile izjave dobavljača, njihovi problemi o plaćanju isporučene robe, povratku na Konzumove police i slično.

Lidl je prema anketi na portalu Moj posao, u kojem je sudjelovalo 17.000 ispitanika, proglašen drugim najpoželjnijim poslodavcem u Hrvatskoj.

Osim toga, objavljeno je kako će po prvi put svojim zaposlenicima isplatiti regres u bruto iznosu od 4.000 kuna.

Krajem mjeseca otvorena je Lidlova 92. trgovina u Hrvatskoj i to na otoku Krku. U svibnju se u trgovinama Lidla provodila kampanja Reci DA! kojom P&G i Lidl podupiru renovaciju i opremanje dječjih domova diljem Hrvatske.

Za Spar je već u travnju najavljeno otvorenje hipermarketa u Rijeci, prema riječima predsjednika Uprave Helmuta Fenzla, njihovog najljepšeg hipermarketa na području cijele Hrvatske. U svibnju je objavljen veliki intervju na gradilištu budućeg hipermarketa u kojem je predsjednik Uprave rekao kako im je proces spajanja s Billom omogućio velik iskorak u poslovanju te da će vjerojatno postati treći po veličini u Hrvatskoj i vrlo jak drugi trgovac u Zagrebu, no i bolja kompanija koja će kontinuirano pozitivno poslovati.

Procjenjuje kako će novi Spar u 2018. godini dosegnuti oko 5 milijardi kuna prometa i otprilike 5.000 zaposlenih.

TEME I MEDIJI
Tematski su se objave o trgovačkim lancima najviše odnosile na poslovanje (63%). Slijedi tematika vezana za asortiman i cijene (16%) te promidžba i sponzorstva (12%). U svibnju se vezano za trgovačke lance više objavljivao u tiskovinama (61%).

Mediji koji su pojedinačno o trgovačkim lancima najviše objavljivali su dnevnici 24 sata, Slobodna Dalmacija i Večernji list. Poslovanje, tematika koja je u svibnju najzastupljenija, nešto je veći udio zauzela u tiskovinama (56,8%).

U tiskovinama se više objavljivalo i kada je bilo riječi o asortimanu i cijenama proizvoda te o promidžbenim aktivnostima i sponzorstvima. Samo se o uslugama i odnosu prema kupcima više objavljivalo na portalima. Najveća razlika zabilježena je unutar tematike vezane za asortiman i cijene proizvoda i to s 83,3% u korist tiskovina.

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...