Kod papirnatih proizvoda prisutna je velika koncentracija pa nekoliko proizvođača drži apsolutnu većinu oglasnog udjela. Među njima osobito je napredovala marka Violeta koja je vodeća kod toaletnog papira, papirnatih maramica i papirnatih kuhinjskih ručnika, dok je Paloma lider kod papirnatih salveta

U okviru analize kretanja u kategoriji “Papirnati proizvodi” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u periodu travanj 2016. – ožujak 2017. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci (MAT razdoblje).

TRI IGRAČA KOLO VODE
Omjer robnih i trgovačkih marki kod toaletnog papira u zadnja je dva godišnja perioda jako stabilan. Naime, robne marke su u zadnjih 12 mjeseci napravile tek pomak za 1% i sada imaju 89% udjela u broju promocija.

S rastom od 6% Violeta je s 28% udjela na prvom mjestu preskočila Palomu koja je izgubila 4% u odnosu na prethodnu godinu i sada ima 23% udjela u broju promocija. Vrlo blizu je i SCA koji je zadržao svojih 22% udjela kao i lani.

Ova tri proizvođača toaletnog papira su značajno ispred konkurencije koju predvodi Drenik sa 7% (-1% u odnosu na lani) te Delt papir s 3% (-1% u odnosu na lani).

Ostali proizvođači svoj su udio smanjili s prošlogodišnjih 18% na sadašnjih 17% udjela. Spar je na vrhu poretka trgovaca u broju promocija toaletnog papira s 13% i napretkom za 2% na međugodišnjoj razini.

Drugo mjesto dijele Tommy i KTC koji su u oba godišnja perioda imali po 6% udjela, dok Konzumu to nije pošlo za rukom te je pao na 5%. Plodine, Metro, Ultragros, Billa i Kaufland imaju po 4% udjela u broju promocija, a dm je zauzeo 3%. Ostali trgovci svoj su udio povećali s lanjskih 46% na 48%.

Paloma je unatoč smanjenju udjela od 5% zadržala dosta uvjerljivo vodeću poziciju kod papirnatih salveta s 37% udjela u broju promocija. Jedini pravi konkurent Palomi je Violeta koja je rasla za značajnih 8% i sada drži 24% udjela.

Proizvođači vrijedni spomena su još Matias sa 6% te Soffy i Renova s 5% udjela, dok su svi ostali proizvođači zabilježili smanjenje svog udjela s prošlogodišnjih 32% na aktualnih 23% udjela u broju promocija papirnatih salveta.

Pogledamo li pak poredak trgovačkih marki primjetan je gotovo nevjerojatan rast trgovačke marke Rial koja je učetverostručila svoj udio, s 8% koliko je držala lani na čak 34% na koncu ovogodišnjeg ožujka.

Sljedeće četiri marke su dosta blizu jedna drugoj pa je tako Aro imao 12% (rast od 2%), Spar 11% (+5%), Ceba 11% (+7%) i Profi Line 10% (+2%). Sve ostale trgovačke marke papirnatih salveta dramatično su pale s lanjskih 64% na 21% udjela u broju promocija.

RUČNICI I MARAMICE
Kao i kod toaletnog papira, Violeta je vodeća marka i u kategoriji papirnatih kuhinjskih ručnika, gdje je u zadnjih godinu dana ostvarila 3% rasta i zauzela više od trećine (34%) udjela u broju promocija. Korak s vodećom markom drži jedino Paloma koja ima 21% i na međugodišnjoj razini bilježi blagi minus od 2%.

Trećeplasirana marka je Ola’la sa solidnih 9% i minimalnim rastom na međugodišnjoj razini, dok po 4% drže Regina (-1%) te S-Budget (+2%). Zewa je pak u zadnjih 12 mjeseci dosta pala u ovom oglasnom kanalu, sa 7% na samo 3% udjela, dok su sve ostale marke ojačale za 2% i sada imaju 25% udjela u broju promocija kuhinjskih ručnika.

Nekih značajnih promjena nije bilo u tipovima promocije papirnatih kuhinjskih ručnika jer je udio snižene cijene smanjen s 58% na 57%, a udio redovne cijene porastao s 36% na 37%. Ostali tipovi promocije rasli su s 5% na 7% udjela u broju promocija papirnatih kuhinjskih ručnika.

Tri proizvođača vode glavnu riječ kod papirnatih maramica, a vodeća Violeta među njima je napravila i najveći pomak od 6% te je u zadnjih godinu dana zauzela 36% kvantitativnog udjela. Čvrsto drugo mjesto s 23% udjela drži SCA te bilježi minimalni rast u odnosu na prethodnih 12 mjeseci, dok je Paloma trećeplasirana s 12% te je ostvarila minus od 3% na međugodišnjoj razini.

Ostali proizvođači zajednički imaju 29% udjela, što je 4% manje nego lani. U poretku vodećih marki naprijed je također Violeta s jednakim udjelom i trendom kao u klasifikaciji proizvođača, dok je na drugom mjestu Zewa s 20% i rastom od 1%, a treća je Paloma s 12% i minusom od 3%.

Ostale marke imaju značajno manje udjele: Ceba 5%, Tempo 4%, Lovely 3%, Rial 3%, Aro 2%, Soft Star 2%, dok na sve ostale marke otpada 13% udjela, što je za 9% manje nego u prethodnih 12 mjeseci. Kod trgovaca nemamo niti jednog izraženog lidera pa je poredak vrlo gust.

Ukupno 8% udjela u broju promocija papirnatih maramica drže Tommy, KTC, Plodine i Müller, pri čemu je ovaj potonji zabilježio najveći rast na međugodišnjoj razini (od 5%).

Odmah iza njih sa 7% udjela dolazi Metro, a ostali trgovci su zauzeli 61% udjela u broju promocija te su svoj udio smanjili za 6% u usporedbi s godinom ranije.