Objava poslovnih rezultata za 2015. godinu, Liderovo izdanje o 1000 najvećih tvrtki po prihodu te nagrada Zlatna košarica skrenuli su puno medijske pažnje na trgovačke lance

bullet-medijski-barometarPoslovanje, rezultati i poslovni planovi obilježili su svibanj. Objavljeni su rezultati poslovanja trgovaca za 2015. godinu prema kojima je deset najvećih ostvarilo više od 35 milijardi kuna prometa, što je gotovo milijardu i pol kuna više nego godinu ranije. Na prva tri mjesta su Konzum, Plodine i Lidl.

Zatim je krajem mjeseca poslovni tjednik Lider izdao posebno izdanje “1000 najvećih hrvatskih tvrtki prema ukupnom prihodu u 2015. godini” na čijim su se listama našli i trgovački lanci.

LIDL ISPRED TOMMYJA
Analiza donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u svibnju najviše pisalo te u kojim kontekstima, a obuhvaćene su samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

teme o kojima mediji najcesce pisu kada se radi o trgovackim lancimaU svibnju su ukupno vezano za trgovačke lance zabilježene 574 objave. Konzum je uvjerljivo prvi, slijedi Lidl te Tommy. Lidl se vratio na svoju drugu poziciju, na koju smo bili navikli kroz cijelu prošlu godinu. Ove je godine u veljači zamijenio mjesto s Tommyjem, no sada se vratio, pa ćemo pratiti hoće li tako ostati u mjesecima koji slijede.

Kaufland je zauzeo četvrto mjesto, što je napredak u odnosu na prošla dva mjeseca u kojima je bio na šestom, odnosno petom mjestu. Billa nije uspjela zadržati svoju dobru prošlomjesečnu poziciju, kada je bila četvrta, te je u svibnju završila na sedmom mjestu.

TRGOVCI O POSLU NAJVIŠE
trgovacki-lanci-broj-objavaOd ukupnog broja objava o Konzumu više od polovice odnosilo se na poslovanje (52%), a s jednakim su udjelom od 20% zastupljene teme vezane za promidžbu i sponzorstva te za asortiman i cijene proizvoda. O Lidlu se isto tako najviše pisalo vezano za poslovanje (45%).

Slijedi tematika vezana za asortiman i cijene proizvoda (26%) te promidžbene aktivnosti i sponzorstva (16%). Kod Tommyja je poslovanje na drugom mjestu (35%), a na prvom su promidžbene aktivnosti i sponzorstva s udjelom od 55%. Mediji su izvijestili o poslovnim rezultatima za 2015. godinu, prema kojima je Konzum daleko najuspješniji.

Prošle je godine ostvario prihode od gotovo 15 milijardi kuna uz rast od 11 posto. U svibnju je dobio i nagradu Zlatna košarica za trgovca godine, a mediji su izvijestili i o dogovoru s Vindijom, prema kojem će Konzum, kao najveći domaći trgovački lanac, dati još jaču podršku i veći prostor hrvatskim proizvođačima mlijeka.

Lidl se na tablici poslovanja maloprodajnih lanaca u 2015. godini nalazi na trećem mjestu, te se prenosi kako zadnjih godina nezaustavljivo raste. Objavljen je i popis najpoželjnijih poslodavaca u Hrvatskoj prema kojem je Lidl na drugom mjestu, odmah iza dm-a. Tematski su se objave o trgovačkim lancima najviše odnosile na poslovanje s 38% udjela u ukupnom broju zabilježenih objava.

Slijedi tematika vezana za promidžbu i sponzorstva s udjelom od 30%. U svibnju se vezano za trgovačke lance znatnije objavljivao u tiskovinama, ukupno 58%. Mediji koji su pojedinačno o trgovačkim lancima najviše objavljivali su dnevnici 24 sata i Slobodna Dalmacija te portal jatrgovac.hr.

indes kovacic-press-clipping-potpis