Najveća promjena u rujnu dogodila se skokom Tommyja na treće mjesto, što je najbolja pozicija ovog splitskog trgovačkog lanca od početka godine

Poslovni rezultati, planovi, analize tržišta, jednom riječju poslovanje, najzastupljenija je tematika i u rujnu.

Ipak, u odnosu na kolovoz taj se udio u prošlom mjesecu povećao te iznosi 47,51 posto od ukupnog broja zabilježenih objava (442). Do promjene na vrhu poretka došlo je samo na trećem mjestu, dok prva dva mjesta od početka godine drže Konzum i Lidl.

UVJERLJIVO VODSTVO KONZUMA
Na samom vrhu nema promjena. Konzum je i dalje prvi sa 177, a Lidl drugi s 97 objava. Međutim, na trećem se mjestu s 85 objava našao Tommy kojem je to najbolja pozicija od početka godine. Tome su doprinijele objave o ponudi ovog trgovačkog lanca za kupnju dionica Hajduka, no i donacija od milijun kuna Zakladi za sportsku izvrsnost grada Splita.

trgovacki lanci - broj objava

O prvoplasiranom se Konzumu ponovno najviše pisalo o poslovnim rezultatima. Zastupljenost tematike iznosi točno 50 posto od ukupnog broja objava zabilježenih za ovaj trgovački lanac. Slijedi ona vezana za asortiman i cijene proizvoda koja zauzima četvrtinu objava.

Prošla je godina dana od integracije Mercatora te se prenosi da Konzum ostvaruje odlične poslovne rezultate u svim bivšim preuređenim prodavaonicama Mercatora, a otvoren je i novi Super Konzum u Župi dubrovačkoj.

Medijima posebno zanimljiva vijest u rujnu bila je ona o otvorenju Sushi bara u Super Konzumu na zagrebačkom Črnomercu u kojem kuhari svakodnevno pripremaju više od 30 različitih kombinacija okusa.

Poslovanje je i za Lidl najzastupljenija tematika – udio iznosi 55 posto. Lidl u Hrvatskoj trenutno ima 86 trgovina, a najavili su otvorenje prodavaonica u Zaprešiću i Zagrebu i to s novim konceptom gradnje i uređenjem trgovina.

Posebno valja istaknuti planirana prostranija parkirališta, uz veću prodajnu površinu koja će olakšati kretanje svima, posebno roditeljima s djecom i osobama s invaliditetom, a sanitarije bi trebale biti prilagođene presvlačenju beba.

Osim otvorenja novih, u Lidlu planiraju i modernizaciju pet postojećih trgovina do kraja 2016. godine.

ODNOS TISKA I INTERNETA
U proteklom se mjesecu najviše objava odnosilo na poslovanje (poslovni rezultati, uprava, analize tržišta), ukupno 47,51 posto. Slijedi tematika vezana za asortiman i cijene s udjelom od 25,11 posto od ukupnog broja zabilježenih objava te promidžba i sponzorstva s udjelom od 20,14 posto.

teme o kojima mediji pisu kada se radi o trgovackim centrimaU rujnu se više objavljivalo u tiskanim medijima na koje otpada 59 posto od ukupnog broja objava. Medij koji je pojedinačno najviše objavljivao vezano za tematiku trgovine u Hrvatskoj i trgovačkim lancima je dnevnik 24 sata. Slijede portal jatrgovac.hr, a zatim Slobodna Dalmacija.

U rujnu se na internetskim portalima više objavljivalo vezano za promidžbu i sponzorstva te o uslugama i odnosu prema kupcima. O ostale se tri teme više objavljivalo u tiskovinama.

Najzastupljenija tema u rujnu, poslovanje, zastupljenija je u tiskovinama i to u odnosu 52,40 posto za tiskovine naprema 47,60 posto kod portala.

Izuzmemo li tematiku vezanu za “ostalo”, najveća zabilježena razlika unutar tematike je za asortiman i cijene proizvoda – 77,50 posto u korist tiskovina.

Ines Kovačić
Press-clipping-logo-potpis-wide1