mercator-5-na-dan-voceKroz posebno niske cijene izbora voća i povrća u razdoblju od tridesetak dana potiče se obitelji na veću konzumaciju zdravih namirnica. Međunarodna inicijativa provodi se u siječnju i veljači – mjesecima kada se zdrave namirnice percipiraju kao dodatno opterećenje za obiteljski budžet iscrpljen u blagdanskim danima.

Hrvatska i ove godine slijedi međunarodnu inicijativu za zdraviju prehranu “5 a day” (“5 na dan”) koja se provodi u prodajnim objektima trgovačkog lanca Mercator.

U kampanji “5 na dan” voće i povrće dijeli se prema bojama i učinkovitosti na organizam.

Kampanja slijedi upute Svjetske zdravstvene organizacije i potiče konzumaciju pet porcija voća i povrća različitih boja svakog dana čime se utječe na opće zdravlje organizma i optimalan unos vitamina.

U sklopu ovogodišnjeg projekta u prodavaonicama Mercatora iz tjedna u tjedan izmjenjuje se ponuda egzotičnog voća – manga, papaje, limete i avokada koje je na akciji, kao i ponuda banana, naranči, jabuka, kruški, klementina, limuna, kelja, paprika, cvjetače, crvenog luka, šampinjona, te drugog voća i povrća.

Mercatorovom akcijom “5 na dan” potiče se i domaća proizvodnja pa samo na području slavonske regije Mercator-H surađuje sa 17 poljoprivrednika i malih proizvođača voća i povrća od kojih njih pet plasira gotovo 100 posto svojih proizvodnih kapaciteta kroz proizvodnu mrežu trgovina Mercatora, ističu iz tog trgovačkog lanca.

“5 a day” je velika međunarodna inicijativa kojom se ističe važnost dnevne konzumacije voća i povrća čime se utječe na opće zdravlje organizma te se smanjuje rizik od teških bolesti. Akcija  se provodi kroz mjesece u kojima opada konzumacija zdravih namjernica, a u Hrvatskoj ju provodi Mercator.

5 BOJA NA DAN
– plavo-ljubičasto voće štiti mokraćne organe, čuva pamćenje, usporava starenje (borovnica, grožđe, patlidžan…),
– bijela čuva srce i krvne žile te smanjuje razinu kolesterola (banana, đumbir, bijeli luk, češnjak..),
– zeleno čuva vid te smanjuje rizik od nastanka nekih vrsta raka, jača kosti i zube, bijelo štiti srce i krvne žile jer smanjuje razinu kolesterola u krvi (avokado, zelene jabuke, kivi, kupus…),
– žuto-narančasto jača imunološki sustav (dinja, grejpfrut, limun, mango…),
– crveno voće smanjuje rizik od više vrsta raka (šipak, crveni kupus, rotkvica, crvena jabuka…).