VijestiZemljaMeđunarodne duhanske kompanije upozoravaju na neizdavanje trošarinskih markica

Međunarodne duhanske kompanije upozoravaju na neizdavanje trošarinskih markica

Četiri međunarodne duhanske kompanije koje djeluju na hrvatskom tržištu upozorile su danas da Ministarstvo financija “i dalje odbija izdati trošarinske markice za uvozne cigarete te time onemogućava opskrbu cigareta na hrvatskom tržištu”.

U današnjem zajedničkom priopćenju tvrtke BAT Hrvatska, Imperial Tobacco Zagreb (IT), JT International Zagreb i Philip Morris Zagreb (PMZ) tvrde i da je odbijanje izdavanja trošarinskih markica protivno zakonu, kao i da to ugrožava lanac opskrbe i uzrokuje gubitak prihoda od duhanskih trošarina državnog proračuna.

Suočene s nemogućnošću preuzimanja trošarinskih markica posljednja četiri tjedna te su kompanije, kako ističu, prisiljene i zaustaviti proizvodnju i uvoz proizvoda u Hrvatsku.

Ako se situacija odmah ne riješi kažu i da će, uz poremećaj opskrbe tržišta, doći i do materijalne štete s obzirom da prihodi od duhanskih proizvoda čine gotovo 5 posto prihoda državnog proračuna.

Iz kompanije PMZ napominju da ih to spriječava i u obavljanju normalnih poslovnih aktivnosti, kao i da je time stvorena određena nesigurnost na tržištu te pozivaju Vladu da čim prije razriješi nastalu situaciju.

I iz JTI-ja pozivaju Vladu da to razriješi što prije jer se, kako navode, pravno neopravdana zabrana izdavanja trošarinskih markica ponavlja već drugi put u proteklih šest mjeseci čime su spriječeni u opskrbi i trgovini proizvodima u jeku sezone.

Zabrana preuzimanja trošarinskih markica nanosi štetu, kako kažu, i njihovim poslovnim rezultatima.

IT se također protivi odbijanju izdavanja trošarinskih markica za uvozne cigarete od strane Ministarstva financija, bez obrazloženja i u ovako dugom vremenskom razdoblju dodajući da im je ta zabrana onemogućila planiranje.

Iz BAT-a ističu da su, zbog zaustavljanja izdavanja trošarinskih markica koje traje već tjednima, već propustili prethodno zakazane proizvodne termine, kao i da su zbog netransparentnog i nepredvidivog okruženja suočeni s poteškoćama u organizaciji idućih proizvodnih planova.

U slučaju da se trošarinske markice ne počnu normalno izdavati u najkraćem mogućem roku, BAT će, kako upozoravaju, pretrpjeti direktnu štetu u vidu gubitka prodaje i prihoda, što će im oslabiti položaj na tržištu zbog čega će biti prisiljeni iskoristiti i pravne mogućnost za zaštitu vlastitih prava.

Na novinarski upit o navodima iz priopćenja četiri kompanije danas se iz Odnosa s javnošću Ministarstva financija nije mogao dobiti nikakav komentar.

Prije nekoliko dana, 28. svibnja u Narodnim novinama objavljen je novi Pravilnik o trošarinama, koji većim dijelom stupa na snagu ulaskom u EU, dok je manji dio odredbi stupio na snagu dan nakon objave u Narodnim novinama.

Neki su mediji nedavno upozorili na problem trošarinskih markica za cigarete, a tada su špekulirali kako se čeka da Vlada donese uredbu o povećanju trošarina na cigarete koje bi navodno, zbog usklađenja s EU propisima, trebale poskupjeti 1. lipnja i to za oko jednu kunu.

Mediji su pritom neizdavanje markica povezivali s prošlogodišnjim povećanjem trošarina kada je već nakon prve najave jedna kompanija unaprijed povukla markice i to za količinu potrebnu za dva mjeseca. (H)

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...