Meksička vlada objavila je da je potpisala sporazum s kineskim Alibaba Group Holdingom kojim će meksičkim proizvodima i uslugama, posebno onima malih i srednjih proizvođača, osigurati pristup platformi kineskog diva za internetsku trgovinu.

Informacija o potpisivanju sporazuma s Alibabom objavljena je u srijedu, na kraju posjeta meksičkog predsjednika Enriquea Pene Nieta Kini u čijem su fokusu bili razgovori o trgovini i ulaganjima u sklopu strategije pronalaženja novih tržišta za meksičke proizvode.

Tokom posjeta meksičkog predsjednika Kini zamjenik kineskog ministra trgovine Wang Shouwen kazao je da bi Kina mogla biti zainteresirana za sklapanje sporazuma s Meksikom o slobodnoj trgovini.

Budući da je američki predsjednik Donald Trump u više navrata prijetio raskidom Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA), koji čini temelj za 1.200 milijardi dolara vrijednu trgovinsku razmjenu između Meksika, Sjedinjenih Država i Kanade, vlada na čelu s predsjednikom Penom Nietom intenzivirala je potragu za novim kanalima trgovine.

SAD, Kanada i Meksiko zaključili su u utorak drugi krug pregovora o modernizaciji NAFTA-e i vodeći dužnosnici ustvrdili su da je postignut napredak. (Hina)