mercator-voce-midiUkupni godišnji plasman voća i povrća proizvedenog u Hrvatskoj koji se plasira preko polica Mercatora i Getroa iznosi oko 15.000 tona, izvijestili su danas iz tog trgovačkog lanca pri čemu dodaju kako se “Mercator-H sve više orijentira na poticanje proizvodnje u lokalnim sredinama i tješnju suradnju s malim, provjerenim  proizvođačima”.

Tako ističu da je samo na području slavonske regije ostvarena suradnja sa 17 poljoprivrednika i malih proizvođača voća i povrća od kojih minimalno pet plasiraju gotovo 100% svojih proizvodnih kapaciteta kroz mrežu trgovina Mercatora i Getroa te Getro marketa u toj regiji.

“Otkupljujemo njihove proizvodnje rajčice, paprika, kupusnjača, pa do šljiva, lubenica, dinja. U principu, otkupljujemo sve sezonsko voće i povrće od tih lokalnih proizvođača: dijelom direktno, a dijelom preko zadruga, što je oko 4500 tona godišnje. Naravno, svaki proizvođač redovito prolazi kontrole zdravstvene ispravnosti te do sada imamo odličnu suradnju s njima, znamo da je voće i povrće svježe i provjerene kvalitete i uzgojeno u poznatom, prirodnom okruženju“, izjavio je Romeo Brzić, voditelj nabave za voće i povrće Mercatora-H.

U tom lancu ističu kako je slična suradnja realizirana na području cijele Hrvatske. U kategoriji voća i povrća u Mercator svoje proizvode plasira 30 proizvođača, od kojih njih 15-ak i cjelokupnu svoju proizvodnju.

“U prosjeku godišnje otkupljujemo oko 15.000 tona domaćeg voća i povrća. Mercator je trgovački lanac koji u svojoj ponudi mora imati najširi izbor asortimana. Stoga uvozimo onaj dio ponude koji se prvenstveno odnosi na egzotične proizvode te proizvode iz zemalja njihovih najplodnijih podneblja, poput papaja, avokada i slično, no provjeravamo kvalitetu i porijeklo. Usmjereni smo na to da kupujemo od domaćih proizvođača uvijek kad je to moguće”, zaključuje Brzić.