mercator-grupa-midiZa investicije u ovoj godini namijenjeno je 34 milijuna eura, većinom za obnovu postojećih prodajnih mjesta i to, kao i lani, najvećim dijelom na slovenskom i srpskom tržištu.

Grupa Mercator u ovoj godini planira od prodaje prihodovati 2,6 milijardi eura, što je nešto više od prošlogodišnjih prihoda.

Ovogodišnji poslovni plan predviđa rast prihoda na svim tržištima na kojima Mercator posluje, a najveći promet bit će ostvaren na slovenskom (56,2 posto planiranih prihoda) i srpskom (35,7 posto) tržištu.

Rast u Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori temeljit će se prvenstveno na otvaranju novih trgovina, dok će u BIH prihodi rasti zahvaljujući većim prihodima od iznajmljivanja trgovačkih prostora. U Hrvatskoj će se nastaviti sa zatvaranjem preostalih maloprodajnih jedinica pa će prihodi i dalje padati.

Grupa Mercator u 2016. planira neto dobit od 55,3 milijuna eura, odnosno nastavak trenda jačanja poslovanja. Podaci za prošlu godinu još uvijek nisu objavljeni, no prema objavi nakon prvog lanjskog polugodišta neto dobit u 2015. trebala je iznositi oko 50 milijuna eura.

Za investicije u ovoj godini namijenjeno je 34 milijuna eura, većinom za obnovu postojećih prodajnih mjesta i to, kao i lani, najvećim dijelom na slovenskom i srpskom tržištu.

Na dva glavna tržišta planira se značajan rast novih trgovačkih površina i obnova postojećih. U Sloveniju će biti usmjereno 58,2 posto ukupnih investicija, a u Srbiju 27,2 posto.

Mercator će nastaviti s prodajom nepotrebne imovine i s monetizacijom svojih nekretnina. (banka.hr)