Badel 1862 u utorak je objavio da je glavni dioničar te tvrtke Meteor grupa – Labud zatražio od Uprave sazivanje glavne skupštine radi donošenja odluke o prijenosu dionica manjinskih dioničara, uz isplatu primjerene otpremnine u novcu u iznosu od 12,86 kuna po dionici.

Badel 1862 je zaprimio zahtjev svog većinskog dioničara, Meteor Grupa – Labud, kojim od Uprave Badela zahtijeva da sazove glavnu skupštinu radi donošenja odluke o prijenosu dionica manjinskih dioničara, uz isplatu primjerene otpremnine u novcu u iznosu od 12,86 kuna po dionici, navodi se u objavi putem Zagrebačke burze, uz najavu da će Uprava razmotriti taj zahtjev.

Dionica Badela 1862 u utorak je na Burzi imala promet od 163,5 tisuća kuna, a cijena joj je snažno porasla, za 23 posto, na 12,30 kuna.

Inače, Badel 1862 je početkom ožujka izvijestio da njegov glavni dioničar razmatra provođenje postupka prijenosa dionica manjinskih dioničara na glavnog dioničara, uz isplatu primjerene otpremnine.

Sukladno zakonskim odredbama da bi glavni dioničar mogao ići u postupak prijenosa dionica manjinskih dioničara (istiskivanje malih dioničara ili squeeze out) mora imati najmanje 95 posto dionica te kompanije. Meteor Grupa – Labud, prema zadnjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD), ima 97 posto dionica Badela 1862.

Sredinom siječnja ove godine je glavna skupština Badela 1862 donijela odluku o povlačenju dionica te tvrtke sa Zagrebačke burze. Svim dioničarima koji su glasovali protiv te odluke otkupit će se njihove dionice uz pravičnu naknadu, i to po prosječnoj cijeni dionica ostvarenoj na Burzi, izračunatoj kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih u zadnja tri mjeseca prije dana objave poziva na glavnu skupštinu, objavljeno je nakon skupštine održane 13. siječnja.

Kako je protiv te odluke glasovao Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), kao zastupnik države koja je u Badelu imala 11,72 posto dionica, krajem siječnja je CERP postavio zahtjev Badelu 1862 za otkup dionica uz pravičnu naknadu, a temeljem čega je država prodala 11,5 posto dionica, za što je dobila oko 38,1 milijun kuna. Nakon tog otpuštanja dionica, država u Badelu 1862 ima 0,26 posto dionica, a ostali dioničari imaju manje udjele.

Meteor grupa je postao strateški partner Badela 1862 u predstečajnoj nagodbi tog proizvođača pića (nagodba je sklopljena u rujnu 2017. godine), a krajem siječnja 2018. je ispunio i svoju obvezu dokapitalizacije, i to sklapanjem ugovora o kojim tražbine u iznosu od 184,15 milijuna kuna unosi u temeljni kapital Badela te uplatom novca u iznosu od 30 milijuna kuna. Meteor je tako u dokapitalizaciji Badela sudjelovao s ukupno 214,15 milijuna kuna te je tada stekao 84,29 posto dionica Badela 1862. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!