Kategorija je lani zabilježila značajan rast vrijednosne prodaje u odnosu na godinu prije, dok je količinska prodaja ostala na gotovo istoj razini (tek u laganom plusu).

U sredstva za pranje posuđa uključene su dvije kategorije: sredstva za ručno i sredstva za strojno pranje posuđa. U 2019. godini (zaključno s prosincem 2019.) sredstva za pranje posuđa ostvaruju značajan rast vrijednosne prodaje u odnosu na godinu prije, dok je količinska prodaja ostala na gotovo istoj razini (tek u laganom plusu). Ako promatramo strukturu segmenta za pranje posuđa, onda ručno pranje posuđa sudjeluje sa 71% količinskog udjela, a 47% vrijednosnog udjela, dok strojno pranje posuđa količinski sudjeluje s 29%, a vrijednosno 53% u ukupnoj skupini kategorija za pranje posuđa.

Moderni formati u koje su uključeni hipermarketi i supermarketi ostvaruju 59% ukupne vrijednosne prodaje cjelokupne skupine sredstva za pranje posuđa, dok se preostalih 41% prodaje u tradicionalnim formatima, što su trgovine mješovitom robom (<300 m2) i drogerije. U razdoblju posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2019. godine, vodeća tri proizvođača nose 63% ukupne vrijednosne prodaje sredstavadza pranje posuđa, a oni su abecednim redom: Henkel, Procter & Gamble i Reckitt Benckiser.

Euromonitor International: Presjek trendova
Agencija Euromonitor International na svojim je internetskim stranicama u veljači 2020. godine objavila pregled osnovnih trendova za skupinu kategorija sredstava za pranje posuđa. Tijekom perioda od 2014. – 2019. godina sredstva za pranje posuđa zabilježila su blagi pad, što je prvenstveno prouzročeno slabijim rezultatima najvećeg segmenta u količinskom pogledu – sredstava za ručno pranje. Ova je kategorija nastavila gubiti važnost u hrvatskim kućanstvima zbog sve jače penetracije perilica posuđa te stalne promocije benefita koje ovi uređaji donose, poput smanjene potrošnje vode.
Sredstva za strojno pranje posuđa nastavila su poticati rast cijele skupine kategorija u 2019. godini, što se posebno odnosi na segment tableta za strojno pranje posuđa koje su uspješno istisnule praškove i tekućine s mjesta najpopularnijeg sredstva koje Hrvati koriste za svoje perilice jer im je njihovo korištenje najpraktičnije.
Ono što se vidi kao najveća prijetnja rastu korištenja sredstava za strojno pranje je struktura kućanstava koja imaju sve manje članova. Naime, dok je broj kućanstava koja posjeduju perilicu za posuđe nastavio rasti u 2019. godini, postotni udio kućanstava koja imaju takav stroj ostao je razmjerno mali pa se samim time otvara prostor za rast potražnje u budućnosti, što će dovesti i do rasta potražnje za tabletama. Međutim, faktori koji mogu ugroziti rast kategorije u Hrvatskoj odnose se prvenstveno na trend smanjenog broja članova u kućanstvima te rast udjela jednočlanih kućanstava, što svakako ne potiče korištenje perilica za posuđe jer je teško očekivati kako će se one brzo napuniti s posuđem u tako malim kućanstvima.
U osvrtu na konkurentsko okruženje, u Euromonitoru ističu kako skupinom kategorija sredstava za pranje posuđa u 2019. godini dominiraju multinacionalni igrači Henkel, Reckitt Benckiser i Procter & Gamble zahvaljujući njihovoj snažnoj prisutnosti u sredstvima za strojno pranje posuđa, dok su u kategoriji ručnog pranja manje prisutni. Strojno pranje zahtijeva veće investicije u razvijanje inovativne tehnologije i marketinške aktivnosti s brendovima Somat, Finish i Jar koji odreda ostvaruju rast vrijednosnog udjela zbog njihove visoke cijene po komadu.
S druge strane, najveći segment po količinskoj prodaji je kategorija sredstava za ručno pranje posuđa u kojoj lidersku poziciju nastavljaju držati domaći igraći Saponia i Labud pri čemu njihovi brendovi Likvi i Čarli imaju koristi od svoje dugotrajne prisutnosti u zemlji od vremena kada je ručno pranje bilo jedina opcija jer nije bilo puno perilica kao ni velike prisutnosti strane konkurencije. Iako su oba domaća igrača ojačala svoje pozicije u 2019. godini, ipak su osjećali pritisak od strane globalnih igrača kao što je Procter & Gamble s brendom Jar koji je također ostvario rast vrijednosnog udjela zahvaljujući pozicioniranju u premium segmentu.
Još jedan trend koji obilježava ovu skupinu kategorija je i ekološka osviještenost potrošača. Broj takvih potrošača u Hrvatskoj sve više raste i oni sve više traže one proizvode koji imaju značajke ekološke održivosti. Ovaj trend, shodno tome, nudi prilike za širenje i rast za igrače u ovim kategorijama tijekom nadolazećeg razdoblja, što potvrđuje rast udjela Saponije na tržištu nakon što su lansirali svoju Eco Active Nature liniju proizvoda.