U prvih sedam mjeseci 2020. prodaja ove kategorije zabilježila je rast vrijednosne prodaje od 18,1%, dok je količinska prodaja također zabilježila rast od 9,8% u odnosu na isti period prethodne godine.

U kategoriju mješavina i dodataka za kolače uključeni su instant deserti, pripravci (i supstituti) za šlag, prašci za puding, vanilin šećer, prašci za peciva, kvasac te šlag pjene u spreju. Prema podacima koji se odnose na period od siječnja 2020. do srpnja 2020. godine, prodaja ove kategorije zabilježila je rast vrijednosne prodaje od 18,1%, dok je količinska prodaja također zabilježila rast od 9,8% u odnosu na isti period prethodne godine (ovaj rast većim dijelom dolazi od rasta prodaje kvasca u periodu “lockdowna”). U okviru promatrane kategorije, 35,3% vrijednosne prodaje dolazilo je od proizvoda na cjenovnim akcijama ili od promotivnih pakiranja.

Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu, cjenovne akcije čine 73,6% ukupne promotivne prodaje, dok posebna promotivna pakiranja zauzimaju preostalih nešto više od četvrtine (26,4%) udjela. U odnosu na isti period prošle godine, vrijednosna prodaja na cjenovnim akcijama ostvarila je porast od 21,2%, dok je prodaja promotivnih pakiranja zabilježila rast od čak 54,5%. Prosječan popust na razini kategorije iznosio je 20%. Na temelju prikazanih podataka vidljivo je da su prašci za peciva bili najviše podložni prodaji kroz promocije te da je njihov vrijednosni udio promotivne prodaje osjetno veći nego što je vrijednosni udio redovne prodaje, dok su šlag pjene u spreju najmanje podložne prodaji kroz promocije te se uglavnom prodaju po redovnim cijenama.