Prodaja mliječnih proizvoda u razdoblju od siječnja do lipnja 2019. u odnosu na isti period prošle godine vrijednosno raste, za 2,4%, dok količinski pada za 1,5%. Navedeni količinski pad dolazi prvenstveno od pada prodaje promotivnih pakiranja (-19,2%), dok je prodaja na cjenovnim akcijama ostvarila rast od +6,3%.

U mliječne proizvode ubrajamo sireve i sirne namaze, mlijeko, jogurt i kefir, maslac i margarin, vrhnje, mliječne deserte i proizvode biljnog podrijetla. Najveći udio ove kategorije zauzimaju sirevi i sirni namazi, koji iznosi 33% u periodu od siječnja do lipnja 2019. godine. Prodaja mliječnih proizvoda u razdoblju od siječnja do lipnja 2019. u odnosu na isti period prošle godine vrijednosno raste, za 2,4%, dok količinski pada za 1,5%.

Navedeni količinski pad dolazi prvenstveno od pada prodaje promotivnih pakiranja. U promatranoj kategoriji tijekom prve polovice 2019. ukupno je 41,6% vrijednosne prodaje dolazilo od prodaje proizvoda na cjenovnim akcijama i promotivnih pakiranja.

U nastavku se mogu vidjeti udjeli promotivne prodaje u ukupnoj vrijednosnoj prodaji u razdoblju od siječnja do lipnja 2019. godine u usporedbi s istim periodom prethodne godine, prema gore navedenim segmentima.

Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu cjenovne akcije čine 97,8% ukupne promotivne prodaje, dok posebna promotivna pakiranja zauzimaju preostalih 2,2%. U odnosu na isti period prethodne godine, prodaja na cjenovnim akcijama ostvarila je rast od 6,3%, dok je prodaja promotivnih pakiranja zabilježila pad od 19,2%. Prosječna dubina popusta na razini kategorije iznosila je -21,1%.