Ukupna proizvodnja mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u 2015. smanjena je za 10,1 posto u odnosu na prethodnu godinu, a za 10,8 posto smanjene su količine mlijeka koja su ta gospodarstva dala u otkup, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

mlijeko-proizvodnja-opg-midiUkupna proizvodnja mlijeka (kravljeg, ovčjeg i kozjeg) na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima lani je iznosila 489,4 tisuće tona, što je za gotovo 55 tisuća tona ili 10,1 posto manje nego 2014. godine. Najveći dio tog mlijeka, 302,3 tisuće tona, obiteljska su gospodarstva predala u otkup mljekarama, a te su količine za 10,8 posto, odnosno za 36,6 tisuća tona manje nego 2014. godine.

Statistika pokazuje i da je lani količina mlijeka utrošena unutar kućanstva u svježem stanju (kućna potrošnja) povećana za 21,8 posto, na 48,7 tisuća tona. Za 23,6 posto, na 22,9 tisuće tona, pale su količine koje su gospodarstva izravno prodala, bilo na samom gospodarstvu ili tržnici, darovala i slično.

Pale su i količine mlijeka koja su obiteljska gospodarstva upotrijebila za ishranu stoke, za 31 posto, na 66,8 tisuća tona. Obiteljska su gospodarstva u prošloj godini upotrijebila 46,4 tisuće tona mlijeka za preradu na gospodarstvima, što je u odnosu na godinu prije rast za 26,4 posto.

Statistika ostvarenih proizvoda dobivenih preradom mlijeka na gospodarstvu pokazuju da je pala količina samo proizvedenog vrhnja, dok su istodobno porasle količine ostalih proizvoda – maslaca, svježeg sira, ostalih sireva te drugih proizvoda. (tportal.hr/Hina)