U podjeli prema tipu promocije vodeća je redovna cijena koja je unatoč gubitku 4% i dalje ostvarila natpolovičnih 51% udjela, dok je jednako toliki rast ostvarila  promotivna, snižena cijena pa je ovaj tip došao do 46% udjela u broju promocija.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Mlijeko i mliječni proizvodi” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u razdoblju ožujak 2018. – veljača 2019. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

BLAGA KOREKCIJA
Omjer proizvođačkih i trgovačkih marki u zadnjih je 12 mjeseci doživio blagu korekciju. Trgovačke su marke, naime, svoj udio minimalno povećale te sada imaju 12% udjela u broju promocija, a brendovima proizvođača pripalo je i dalje dominantnih 88%.

U poretku vodećih proizvođača na čelu se izdvajaju Dukat i Vindija koji kombinirano drže 52% udjela u broju promocija. Dukat je unatoč gubitku 3% udjela zadržao svoju vodeću poziciju s ukupno 27% udjela u zadnjih 12 mjeseci, dok je Vindija ostvarila 25% uz minimalni trend rasta. Trećeplasirani je Meggle s 10% u oba godišnja razdoblja, dok su ostali proizvođači ostvarili ipak dosta manje udjele. Lidl je sa svojom privatnom markom uz minimalni rast došao do 4% udjela u ovom oglasnom kanalu, a čak pet proizvođača ostvarilo je po 2% udjela: Zott, Zdenka, Mlekarna Celeia, Belje plus i Metro. Ostali proizvođači kumulativno su ostvarili 24% udjela u oba godišnja razdoblja.

Dukat je vodeći i u poretku marki gdje je, uz minimalni pad na godišnjoj razini, s ostvarenih 17% udjela tik ispred Vindijinog brenda ‘z bregov koji je zabilježio minimalan rast do aktualnih 16% udjela u broju promocija. Brend Meggle nalazi se i ovdje na trećemu mjestu s 9% u obje godine, a brend Vindija je četvrti s 4% udjela također u obje godine. Slijedi pet marki koje su zauzele po 2%: Sirela, President, Fino mi je, Zdenka i Zelene doline. Ostale marke kumulativno su u oba promatrana perioda držale 44% udjela u broju promocija.

TRGOVAČKA SCENA
Iako su oba zauzeli po 10% udjela, trgovački lanac Spar (uključuje Spar supermarkete i Interspar hipermarkete) u poretku je trgovaca za nijansu ispred Tommyja. Pritom je Spar izgubio 1% u odnosu na lani, dok je Tommy istodobno napredovao za 3%. Treće mjesto s 8% u oba godišnja razdoblja drži Metro, a po 7% ostvarili su Plodine (isti udio u obje godine) te KTC (+1%).

Kaufland je pak izgubio 1% te je sa 6% udjela ispred Lidla i Konzuma koji su imali minimalan pozitivan trend do sadašnjih 5% udjela u broju promocija. Listu vodećih zaključuju Studenac i NTL koji su rasli s 2% na 3% te Istarski supermarketi i Ribola koji su u oba godišnja razdoblja imali po 2%. Ostali trgovci kombinirano su smanjili svoj udio s 37% na 33% udjela.

U podjeli prema tipu promocije vodeća je redovna cijena koja je unatoč gubitku 4% i dalje ostvarila natpolovičnih 51% udjela, dok je jednako toliki rast ostvarila promotivna, snižena cijena pa je ovaj tip došao do 46% udjela u broju promocija. Ostali tipovi promocije zadržali su ranije dosegnutih 3% udjela.

I na kraju, zanimljivo je pogledati i podjelu prema mjernim jedinicama. Velika većina proizvoda kategorije koji su oglašavani u katalozima i letcima trgovačkih lanaca dolaze u pakiranjima koji se mjere u gramima, njih 59%, što je 1% manje nego lani. Slijedi litra koja je imala 2% rasta i sada drži 21%, dok je kilogram imao minimalan pad na udio od 13%, jednako kao i ostale mjerne jedinice koje su pale sa 7% na 6% udjela u broju promocija.