Na sedmi natječaj Zaklade Adris, raspisan 25. travnja 2013., pristiglo je ukupno 740 prijava. Odluku o donacijama i stipendijama Zakladna uprava donijet će u rujnu ove godine, nakon čega će biti objavljena na web stranicama Zaklade Adris te u dnevnim tiskovinama. Natječajem će biti dodijeljeno ukupno tri milijuna kuna, priopćeno je iz Adris grupe.

Predsjednik Zakladne uprave prof.dr.sc. Zvonimir Mareković izvijestio je na zajedničkoj sjednici Zakladne uprave i Zakladnih vijeća da je za program Znanje i otkrića pristiglo 165 projekata i 168 zamolbi za stipendiranje nadarenih učenika i studenata.

Za program Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota zaprimljeno je ukupno 407 prijava, i to za područje Stvaralaštvo 102 , Ekologija 76, Baština 106 i Dobrota 121 prijava.

I ove će godine Zaklada Adris u suradnji s Poliklinikom Svjetlost omogućiti besplatne operacije očiju određenom broju prijavitelja.

U proteklih je šest godina Zaklada Adris dodijelila 23,4 milijuna kuna i to 5,6 milijuna kuna za 50 projekta iz područja Znanje i otkrića, 4,4 milijuna kuna za 155 stipendija učenicima i studentima, 3 milijuna kuna za 52 projekta iz područja Stvaralaštvo, 5 milijuna kuna za 59 projekta područja Ekologija i Baština i 5,3 milijuna kuna za donacije iz područja Dobrota.

Popis dosadašnjih primatelja potpore uključuje brojne znanstveno-edukacijske centre i sveučilišta, zavode i institute, ekološke udruge, kliničke bolničke centre, folklorna društva, a mnogi od najpotrebitijih u našem društvu dobili su direktne pomoći.

Tako je, primjerice, Institutu Ruđer Bošković dodijeljena donacija kao podrška projektu dr.sc. Tomislava Domazeta–Loše, a koji je objavljen na naslovnici najprestižnijeg znanstvenog časopisa Nature.

Znatna sredstva su izdvojena i za obnovu Pavlinskog samostana Sv. Petar u Šumi. Kliničkom bolničkom centru Split dodijeljeno je milijun kuna za nabavu aparata za transplantaciju krvotvornih matičnih stanica, a Kliničkom bolničkom centru Zagreb za kupnju srčane mehaničke pumpe VAD (Ventricular Assist Device) u sklopu akcije Darujmo život.

Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu sredstva su donirana za unaprjeđenje liječenja bolesti mozga tehnologijom matičnih stanica, dok je Opća bolnica Pula dobila donaciju za uvođenje imunohistokemijske analize i molekularne dijagnostike. Centar za Kulturu Brač svoju je donaciju iskoristio za revitalizaciju Eko muzeja pustinja Blaca.

Uz to, dodijeljeno je preko 150 stipendija za nadarene učenike srednje škole, studente na preddiplomskom i diplomskom (dodiplomskom) studiju, polaznike poslijediplomskog znanstvenog i stručnog usavršavanja te studente poslijediplomskog doktorskog studija.

Stipendisti Zaklade Adris su, primjerice, svjetski poznati violončelist Stjepan Hauser, violinist Ivo Dropulić je uz pomoć Zaklade nastavio studij na sveučilištu u Beču, a Augustin Šimat doktorski studij klavira u Moskvi. Dodjelom stipendija četvorici studenata tijekom njihovog cjelokupnog studiranja, Zaklada Adris financijski je poduprla i projekt Korak u život.

Za financiranje Zaklade Adris, Adris grupa izdvaja jedan posto dobiti ostvarene u prethodnoj godini.