Najavljen skorašnji skup o mogućnostima i načinima ulaska na veliko rusko tržište

Danas je u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva najavljen međunarodni skup „Izlazak hrvatskog gospodarstva na tržište Ruske Federacije – teorija i praksa” koji će se u četvrtak, 8. travnja 2010., održati u hotelu Antunović. Skup je specifičan po tome što će hrvatske tvrtke po prvi puta imati priliku u direktnoj komunikaciji s predstavnicima ruskog gospodarstva razgovarati o mogućnostima i načinima ulaska na veliko rusko tržište.

Skup na kojem će, među ostalima, prisustvovati i visoki gosti iz Moskve – g.Aleksandr Saveljev, izvršni direktor Međuregionalnog marketinškog centra (MMC) i gđa.Ekaterina Ustinova te predstavnici Hrvatske banke za obnovu i razvitak, voditeljica Odjela razvoja međunarodne suradnje pri MMC-u, održat će se u organizaciji tvrtki SAN-SAT d.o.o. i RU-Usluge d.o.o. – vodećih i jedinih specijaliziranih tvrtki za hrvatsko-rusku gospodarsku suradnju koje za cilj imaju povratak hrvatskog gospodarstva na veliko i sve bogatije rusko tržište.

Najavljujući konferenciju na kojoj će prema dosadašnjim prijavama sudjelovati oko 50-ak hrvatskih tvrtki, direktorica tvrtki organizatora Nadežda Baranovski(a) istaknula je kako je upravo sada trenutak za povratak hrvatskih tvrtki na rusko tržište. – Stalno sam u kontaktu sa Hrvatskom gospodarskom komorom, hrvatskim Ministarstvima gospodarstva, poljoprivrede i turizma, Veleposlanstvom Ruske Federacije i našim Veleposlanstvom u Moskvi te mi je poznato koliko Hrvatska ulaže u poticanje izvoza. Imam dobra poznanstva s našim ljudima koji su u stalnom kontaktu s ruskim tržištem te sve više širim mrežu dobrih političkih i gospodarskih poznanstava sa ruske strane. Upravo tim poznanstvima želim privući što više naših tvrtki da sa svojim proizvodima krenu u osvajanje ruskog tržišta na kojem je hrvatski proizvod nekada bio poznat i cijenjen. Postoje ljudi koji se toga dobro sjećaju te smatram da je upravo sada naša zadnja šansa da tu činjenicu i iskoristimo, kazala je Baranovski(a). Podsjećajući kako je Rusija, uz devalvaciju od 50 posto, krizu osjetila puno jače nego neke druge države Baranovski(a) je naglasila da se radi o zemlji koja se, zahvaljujući znanjima i dobrim resursima koje posjeduje, ipak brzo oporavlja.
– Upravo sada trebamo iskoristiti to sjećanje na kvalitetan hrvatski proizvod! Trebamo iskoristiti naš turizam i potencijale koje nam pruža, što često ne znamo dovoljno dobro činiti, da se pokušamo vratiti na mjesta koja su se temeljem krize ispraznila te moramo imati na umu da ta mjesta neće još dugo ostati prazna, zaključila je Baranovski(a) napominjući kako je, poznavajući interes i gospodarsku strategiju Hrvatske vlade, zamolila premijerku Jadranku Kosor da bude pokrovitelj konferencije, no do sada iz Vlade nije stigao odgovor. Ove godine očekuje se da će iz Ruske Federacije pristići oko 20 posto više turista negoli prošle godine kada je zabilježen dolazak oko 150 tisuća ruskih gostiju. To bi, rečeno je, trebalo odgovarati brojci iz 2008. godine koju nije zahvatila kriza.

Također je podsjetila na proteklih 10 godina tijekom kojih je, kroz organizaciju različitih gospodarskih susreta, konferencija i sajmova, ruskom tržištu predstavila hrvatske tvrtke poput Siscije, Ivančice, Borova, Zelinke, Magme, Gulivera, Galkoa, Mirne Rovinj, Gavrilovića, Prehrane, Kutjeva, ACM-a te mnoge druge. – Odradili smo i uspostavu poslovne suradnje za tvrtke Sloga-obuća te Zlatarnu Križek, uspostavili smo i dobre kontakte za Chromos-Samobor, pripremamo poslovne kontakte za Galeb-donji veš, Ghetaldus, Anijer kozmetiku te Varteks, a u pregovorima smo sa još 15 naših tvrtki koje žele da im pomognemo u izlasku na rusko tržište, napomenula je Baranovski(a) te najavila otvaranje tvrtke Trgovačka kuća Hrvatske kroz koju će hrvatske tvrtke moći imati svoje predstavništvo upravo u Moskvi – direktor predstavništva, suradnik i njegov pomoćnik, tajnica – prevoditelj, show-room, sala za pregovore. – Vjerujem da to što HGK upravo radi na otvaranju svojega predstavništva u Moskvi neće negativno utjecati na ovaj projekt. Koristim sve mogućnosti koje mi se pružaju time što sam predstavnik Međunarodnog marketinškog centra Moskve (MMC) kako bi na jednom mjestu našim tvrtkama mogli ponuditi sve – provjereni ruski kadar te svu potrebnu logistiku koja je jednoj tvrtki potrebna u svrhu kvalitetnog izlaska na rusko tržište, zaključila je Baranovski(a) dodajući kako vjeruje da će, uz ovakvu vrstu pomoći i, naravno, njihov dobar proizvod, za kvalitetan izlazak na rusko tržište, šansu, među ostalima, imati manje i srednje tvrtke, ali i one koje su se uslijed krize našle u problemima. Iznesen je, naime, podatak prema kojem samostalan izlazak na rusko tržište košta između 350.000 i 500.000 eura. Zahvaljujući njezinu članstvu u MMC-u, kazala je, hrvatskim tvrtkama pruža se mogućnost zajedničkog nastupa i u ostalim ruskim gradovima i regijama te državama bivšeg SSSR-a.  Kao jedan od ključnih problema ostvarivanja poslovne suradnje s Rusijom naveden je hrvatski vizni sustav. Naime, zbog dugotrajne i komplicirane procedure, posebice kada su u pitanju članovi obitelji, poslovnu vizu je jako teško dobiti što nije dobro za privlačenje krupnog kapitala, stoji u priopćenju.