Namazi: Dvije paštete, jedan čokoladni i dva mliječna namaza

Iako je na međugodišnjoj razini minimalno smanjio svoj udio, brend Gavrilović se s 18% prilično jasno istaknuo na vodećoj poziciji u poretku vodećih marki po broju promocija. Drugo mjesto s identičnim međugodišnjim trendom rasta s 9% na 11% dijele Lino Lada i Argeta, dok su Vivis s 8% i ABC sa 7% zadržali identične udjele u obje godine.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Namazi” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u razdoblju lipanj 2018. – svibanj 2019. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

KRETANJE U KATEGORIJI
Na vrhu vodećih proizvođača s 19% udjela u broju promocija izdvojili su se Podravka i Gavrilović koje dijele uistinu sitne decimalne vrijednosti. Podravka je pritom rasla za 2%, dok je Gavrilović ostao na istom udjelu kao i u prethodnom godišnjem razdoblju. Upravo u tom ranijem razdoblju sljedeća dva proizvođača bila su izjednačena na 9% da bi u zadnjih godinu dana ostvarili rast pa je tako Droga Kolinska došla do 11% i trećega mjesta, a Vindija do 10% i četvrtog. Vrlo stabilan udio koji se nije mijenjao imalo je Belje plus sa 7%, dok je Lidl istodobno porastao s 3% na 5%. Ferrero i Dukat imali su istovjetan minimalan pad na sadašnjih 3% udjela, po 2% ostvarili su Ascommerce, Mondelez International i NTL grupa, a još je vrijedan spomena Spar sa svojih 1% udjela. Ostali proizvođači kumulativno su u zadnjih 12 mjeseci izgubili 2% i trenutno su na 16% udjela u broju promocija.

Iako je na međugodišnjoj razini minimalno smanjio svoj udio, brend Gavrilović se s 18% prilično jasno istaknuo na vodećoj poziciji u poretku vodećih marki po broju promocija. Drugo mjesto s identičnim međugodišnjim trendom rasta s 9% na 11% dijele Lino Lada i Argeta, dok su Vivis s 8% i ABC sa 7% zadržali identične udjele u obje godine. Brend Podravka ostvario je minimalan rast na 5%, dok su po 3% ostvarile Nutella (-1%) i Piketa (ostala na istom udjelu). Četiri marke ostvarile su po 2% udjela: Ascommerce, Dukatela, Tojeto i Philadelphia, a tri marke su zauzele minimalnih 1%: Rio Mare, President i Gala. Ostale marke kumulativno su zauzele 22% udjela u broju promocija, što je za 2% manje nego u prethodnih 12 mjeseci.

Ukupno gledano, proizvođačke marke u kategoriji namaza minimalno su rasle u zadnjih 12 mjeseci te sada imaju ukupno 87% udjela u broju promocija, dok su trgovačke marke minimalno smanjile svoj udio na aktualnih 13% udjela.

Spar je zadržao dosta uvjerljivo vodstvo u poretku trgovaca s 14% udjela (uključuje kataloge za Spar supermarkete i Interspar hipermarkete). Slijedi ga Tommy s 9% uz 2% rasta, a isto toliko je rastao i KTC koji sada drži 8% udjela te Lidl koji ima 7%. Negativan trend imali su Plodine (-1%) i Metro (-2%) koji su zauzeli po 6%, a isto toliko imao je i Konzum, ali uz blago pozitivan trend na međugodišnjoj razini. Slijedi Kaufland koji je izgubio 3% i sada drži 4% udjela, dok je čak šest trgovaca ostvarilo po 2% udjela: NTL, Studenac, Velpro, Kitro megamarket, Gavranović market i Istarski supermarketi. Ostali su trgovci u kumulativu zauzeli 28% udjela, što je za 1% manje u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci.

U poretku prema tipu promocije gotovo da nije bilo promjena. Komunikacija snižene cijene (48% udjela u broju promocija) i redovne cijene (47% udjela) praktički su izjednačene u protekle dvije godine, dok su ostali tipovi promocije zauzeli 5% udjela.

Prethodni članakOžujsko uručilo vozilo Javnoj ustanovi Priroda na Cresu
Sljedeći članakPošta Slovenije dobila dozvolu za preuzimanje Intereurope