Prema posljednjim podacima DZS-a, u siječnju je realni promet od trgovine na malo uz pozitivnu mjesečnu stopu rasta zabilježio je nastavak negativnih godišnjih kretanja. Prema ukupnim sezonskim i kalendarskim prilagođenim podacima, promet od trgovine na malo u odnosu na prosinac nominalno je porastao za 5,2%, dok je u realnom izrazu rastao za 4,2%. Takva kretanja ublažila su negativna kretanja na godišnjoj razini koja datiraju od ožujka prošle godine pri čemu je u siječnju kalendarski prilagođen promet od trgovine na malo bio realno niži za 0,3% (-1,4% nominalno). Navedeni pad najblaži je od početka pandemije i nepovoljnih kretanja u trgovini na malo. Na relativno poboljšanje upućivali su i podaci o fiskalnim računima za siječanj, izvijestili su analitičari Raiffeisen banke.

Promatrano po trgovačkim strukama, prema nominalnim indeksima prometa od trgovine na malo, u siječnju je na godišnjoj razini najsnažniji pad zabilježen u kategoriji Motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, motocikli i dijelovi, po stopi od 18,9%. S druge strane, najsnažniji rast zabilježen je kod kategorije Ostale nespecializirane prodavaonice, po stopi od 10,0%.

S druge strane, godišnji pad prema NKD-u generiran je padom u kategoriji Ostale djelatnosti (-8,7%), koja je jedina zabilježila negativna godišnja kretanja. Kod većine ostalih kategorija zabilježen je godišnji rast, pri čemu je najizraženiji bio u kategoriji Trgovina na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima (5,6%). Na kraju, kategorija Trgovina na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) u siječnju je ostala nepromijenjena u odnosu na isti mjesec prošle godine.

“Iako će i u nastavku godine kretanja u maloprodaji i dalje biti otežana negativnim utjecajem pandemije, očekujemo kako će utjecaj izrazito niske baze (već s podacima za ožujak) doprinijeti nešto povoljnijim kretanjima što će podržati oporavak koji očekujemo u drugom tromjesečju. Navedena očekivanja uključuju povoljnu epidemiološku sliku i ubrzavanje dinamike cijepljenja. Kretanja u maloprodaji bit će posebno osjetljiva, jer upravo u drugom tromjesečju započinje uobičajena ovisnost o turizmu. U osnovnom scenariju očekujemo oporavak maloprodaje uz godišnju stopu rasta od 4,5% u 2021. godini”, zaključuju analitičari RBA.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!