U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2020. godine, kategorija papirne konfekcije zabilježila je rast vrijednosne prodaje, ali pad količinske prodaje.

Kategorija papirne konfekcije obuhvaća kategorije toaletnog papira, vlažnog toaletnog papira, kuhinjskih papirnatih ručnika, papirnatih maramica i salveta. Pod papirnu konfekciju ubrajamo sve papirnate salvete za jednokratnu upotrebu koje služe za brisanje/ čišćenje ruku u vrijeme obroka, sve jednokratne upijajuće papirnate ručnike namijenjene za čišćenje površina te upijanje prolivenoga u kuhinji/kućanstvu, sve papirnate maramice za jednokratnu upotrebu te sav jednokratni toaletni papir različitih mirisa, oblika (rola, listići) i slojeva (jednoslojni, dvoslojni).

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2020. godine, kategorija papirne konfekcije zabilježila je rast vrijednosne prodaje, ali pad količinske prodaje. Vezano za kategorije koje pripadaju papirnoj konfekciji, promatrano vrijednosno, najveći udio zauzima toaletni papir sa 61%, a zatim slijede kuhinjski papirnati ručnici (27%), papirnate maramice (7%), vlažni toaletni papir (3%) te papirnate salvete (2%).

Ako gledamo aspekt mjesta prodaje vidimo da 57% vrijednosne prodaje pripada modernim formatima, odnosno hipermarketima i supermarketima, dok se 42% realizira kroz tradicionalne formate, odnosno trgovine mješovitom robom i drogerije. Svega 1% prodaje odvija se u kioscima i benzinskim postajama. Promatrajući vrijednosno, u posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2020. godine, vodeća tri proizvođača zastupala su 59% vrijednosne prodaje kategorije. Abecednim redom oni su: Essity, Paloma i Violeta.

Euromonitor International: Presjek trendova
Agencija Euromonitor International na svojim je internetskim stranicama u lipnju 2020. godine objavila pregled osnovnih trendova za kategoriju papirne konfekcije. Pritom navode kako je kategorija u 2019. godini zabilježila zdravi rast, kako u vrijednosnoj, tako i u količinskoj prodaji. Podsjećaju kako je na početku analiziranog petogodišnjeg perioda (2014. – 2019.) kategorija bila u zastoju zbog gospodarske krize, ali nakon 2015. godine pa nadalje bilježi pozitivne trendove.
Toaletni papir ostao je najveća kategorija papirne konfekcije u 2019. godini ostvarujući više od pola vrijednosne i količinske prodaje. Premda je toaletni papir svakodnevna osnovna potrepština, s rastom osobnih dohodaka raste i njegova potrošnja pri čemu potrošači sve manje brinu o tome koliko troše. Uz veću potrošnju, primjetan je i trend korištenja proizvoda više kvalitete.
Konkurentsko okruženje polarizirano je između premium proizvoda i jeftinih varijanti. U takvom okruženju švedska kompanija Essity ojačala je svoju vodeću poziciju u kategoriji u 2019. zahvaljujući svojoj snazi u segmentu toaletnog papira s brendom Zewa. Kompanija je dobro iskoristila povećanu potražnju za premium proizvodima nudeći paletu troslojnih i četveroslojnih toaletnih papira te mirisne varijante. U Euromonitoru očekuju kako će cijela kategorija u 2020. godini ostvariti 3% rasta gledano vrijednosno.
Podsjećaju pritom kako je izbijanje pandemije covida-19 dovelo do naglog skoka potražnje jer su potrošači krenuli gomilati zalihe toaletnog papira u uvjetima izolacije u svojim domovima, što je također imalo utjecaj na razinu potrošnje ovih proizvoda. Kuhinjski papirnati ručnici profitirali su od toga što su potrošači u izolaciji nastojali redovitije čistiti svoje domove, dijelom i zbog toga što su se time željeli zaštititi od zaraze.
U ocjeni budućih prilika u Euromonitoru sumiraju kako toaletni papir kao osnovna potrepština neće biti pogođen financijskom krizom. Ova kategorija već sada ima snažnu prisutnost privatnih robnih marki što bi trebalo poticati rast prodajnog volumena čak i ako to za posljedicu bude imalo pad vrijednosne prodaje, zaključuju u Euromonitor Internationalu.