Potrošnja u Hrvatskoj u studenome porasla 1 posto

Potrošnja je na godišnjoj razini neprestano rasla od veljače 2021. godine, no u kolovozu ove godine taj je pozitivni niz prekinut. Od tada potrošnja jedan mjesec poraste, a drugi padne

U Hrvatskoj je u studenome potrošnja u maloprodaji realno porasla za 1 posto na godišnjoj razini, što je najviša stopa rasta u posljednja četiri mjeseca.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u studenome porasla 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na studeni prošle godine ojačala 1 posto.

Potrošnja je na godišnjoj razini neprestano rasla od veljače 2021. godine, no u kolovozu ove godine taj je pozitivni niz prekinut. Od tada potrošnja jedan mjesec poraste, a drugi padne.

“Unatoč rastućim inflatornim pritiscima i još uvijek razmjerno nepovoljnoj razini potrošačkog optimizma, koji se nalazi ispod dugoročnog prosjeka, realna godišnja stopa rasta u trgovini na malo od 1 posto najviša je u posljednja četiri mjeseca”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U studenome je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 1,8 posto na godišnjoj razini, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, porastao za 1 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U prvih 11 mjeseci ove godine promet od trgovine na malo realno je porastao 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

“Primjetno je usporavanje rasta u djelatnostima trgovine dijelom zbog izrazito visokog učinka baznog razdoblja, visoke inflacije, koja nagriza realni dohodak, i neizvjesnosti koja ne jenjava. S druge strane, razmjerno otporno tržište rada i štednja akumulirana iz prethodnih razdoblja ublažavaju prelijevanje većih negativnih učinaka”, zaključuju analitičari RBA. (Hina)

Prethodni članakBelje za oboljele od leukemije i limfoma
Sljedeći članakSvježe pečena, slasna i mirisna: zašto i vi trebate probati Pan-pek pincu!