Prema posljednjim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS), cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene indeksom potrošačkih cijena zabilježile su u srpnju pad od 0,1% na godišnjoj razini, što je u skladu s očekivanjima analitičara Raiffeisen banke (RBA).

To je ujedno šesti mjesec zaredom u kojem su evidentirane negativne međugodišnje stope rasta cijena, koje su posljedica kretanja na domaćem tržištu odnosno slabe domaće agregatne potražnje, ali i deflatornim kretanjima zemalja u okruženju.

U odnosu na prethodni mjesec, stopa inflacije je također zabilježila pad od 0,4%, nastavno na kretanja ovog indeksa iz svibnja kada je lančani pad ostvaren na razini od 0,3%.

Cijene prehrane i bezalkoholnih pića u srpnju ostvarile su pad od 2,9% na godišnjoj razini, a njihov udio u ukupnom indeksu potrošačkih cijena iznosi 29,2%.

U usporedbi sa srpnjem 2013. godine, cijene ulja i masti su manje za čak 15,1%, cijene voća su također pale za 11,2%, dok su cijene mesa zabilježile blaži pad od 2% a cijene kruha i žitarica su niže za 1,6% godišnje.

Najveći doprinos padu indeksa potrošačkih cijena u srpnju u odnosu na prethodni mjesec imale su cijene odjeće i obuće (za -0,52%) te cijene prehrane i bezalkoholnih pića (za -0,12%).

Godišnji pozitivan rast u srpnju ostvaren je u kategoriji cijena alkoholnih pića i duhana i to na razini od 3,6%, a na mjesečnoj razini je također ostvario blagi rast od 0,2%.

Ovakva kretanja su očekivana s obzirom na bazni učinak budući da je u okviru rebalansa državnog proračuna donesena odluka o izmjenama u obračunu trošarina na duhan i duhanske prerađevine (utoliko se ovakav efekt očekuje i u nastavku godine).

“Iako do kraja godine očekujemo iščezavanje negativnih stopa rasta, pritisak na rast cijena bit će minimalan, pa bi prosječna godišnja stopa inflacije u ovoj godini mogla zabilježiti tek blagi rast u odnosu na 2013. godinu”, smatraju analitičari RBA.