29.7 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 12:45
VijestiZemljaPšenice će ipak biti dovoljno, kruh neće poskupjeti

Pšenice će ipak biti dovoljno, kruh neće poskupjeti

Unatoč žutoj hrđi, jednoj od najopasnijih bolesti pšenice koja je ove godine pogodila velik dio domaćih usjeva, pšenice ima dovoljno, i ne treba očekivati poskupljenje brašna i pekarskih proizvoda.

“Zbog ove je bolesti, kojoj pogoduju prohladno vrijeme i vlaga, ovoga proljeća na nekim poljima stradalo i do 60 posto usjeva, no to nije uzrokovalo manjak pšenice niti će se odraziti na krajnje cijene kruha i pekarskih proizvoda”, ističe Nada Barišić, direktorica Žitozajednice, udruženja mlinarsko-pekarskih proizvođača.

Lani je, kaže ona, urod bio puni bolji, gotovo milijun tona pšenice, od kojih je više od 400 tisuća tona izvezeno. Ove je godine proizvedeno oko 650 tisuća tona, oko sto tisuća tona je otišlo van, no svejedno nam ostaje dovoljno za vlastite potrebe.

“Otkupna cijena nije rasla u odnosu na prošlogodišnju, odnosno za sada ne ide preko 1,20 kuna za kilogram, što znači da nema niti razloga za poskupljenje mlinarsko-pekarskih proizvoda”, zaključuje Barišić. (Novi list)

Najnovije objave

Stanić za kontrolni paket Bihaćke pivovare izdvojio nešto više od pola milijuna eura

Sukladno realiziranoj cijeni kompletna vrijednost Bihaćke pivovare je nešto manje od 2 milijuna KM Svjetlan Stanić preuzeo je nešto više od 50 posto dionica Bihaćke...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...