Potrošačke navike zemalja CEE

GfK/INCOMA Shopping monitor 2009.*- pokazuje da se tržište maloprodaje za hranu i razne svakodnevne potrepštine (FMCG) u centralnoj i istočnoj Europi (12 zemalja) stabilizira, ali i dalje dolazi do novih spajanja i akvizicija.

U Sloveniji je koncentracija najveća jer 99% tržišta drži prvih 10 lanaca koji predstavljaju glavno mjesto kupnje. Slijede Mađarska i Slovačka gdje vodećih deset lanaca čini 88% tržišta. Hrvatska i Češka su na trećem mjestu (77% za prvih 10 lanaca kao glavnog mjesta kupnje). Najmanja koncentracija je u Ukrajini i Bugarskoj.

Dok Hrvatska, Poljska i Srbija imaju po jedan izrazito vodeći lanac (Konzum, Biedromka, Maxi) ostale zemlje imaju više izbalansiranu strukturu trgovaca unutar prvih 10 lanaca. Neki veliki međunarodni lanci su se vrlo dobro pozicionirali u promatranim zemljama pa se tako Metro / Makro nalazi u čak 10 zemalja, Billa i
Spar / Intrerspar se nalaze u 7 zemalja, Kaufland i Lidl u 6 zemalja, a Auchen i CBA u 5 zemalja.

gfk-istrazivanje-2

Hipermarketi, supermarketi i diskonteri su vodeći tipovi lanaca u regiji centralne i istočne Europe – gotovo 70% kupaca tvrdi da su to mjesta gdje potroše najviše novca za nabavu hrane. Oko 27% kupaca u promatranoj regiji ističe supermarkete kao glavno mjesto kupnje a daljnjih 25% kupaca potroši najviše novca na hranu u hipermarketima. Diskontne trgovine su glavno mjesto kupnje hrane za 15% kupaca / kućanstava promatrane regije. Općenito se može reći da mlađi ljudi te oni s višim obrazovanjem i iz većih gradova preferiraju kupovati u velikim trgovinama (supermarketima i hipermarketima). U tom slučaju vodi Kaufland koji se pojavljuje 3 puta u prva 3 lanca, Tesco ima srednju poziciju u četiri zemlje, Carrefour, CBA i Penny Market se javljaju po dva puta.

gfk-istrazivanje-3

U svih 12 zemljama obuhvaćenih ovim istraživanjem pokazalo se da dva vodeća kriterija za izbor mjesta kupnje čini prvo – širina asortimana ponuđenih proizvoda i zatim – povoljna cijena.

Zanimljiv je i podatak o korištenju automobila prilikom odlaska u kupovinu hrane. Tako 60% Slovenaca koriste vrlo često automobil kada idu u kupovinu hrane i još 20% to čine kod velikih kupovina. Na drugom mjestu su Hrvati koji njih 46% koriste automobil prigodom kupovine hrane i još 22% kod velikih kupovina. Treću poziciju zauzimaju Česi
jer ih 43% često ide u kupnju autom i još 22% za velike kupovine. Na suprotnoj strani su Ukrajinci – 8%, pa Bugari – 15% i Poljaci – 18% njih ide često u kupovinu autom.

gfk-istrazivanje-4

gfk-logo*O istraživanju : «SHOPPING MONITOR Central & Eastern Europe 2009» – prikazani podaci izvod su iz istraživanja u 12 zemalja centralne i istočne Europe: BiH, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Rusija, Srbija, Slovenija, Ukrajina (na reprezentativnim uzorcima pojedinih zemalja, osim Rusije koja obuhvaća samo Moskvu i St. Petersburg te Rumunjske – samo urbana populacija).