Kuštrak: Za neplaćanje je kriv javni sektor, a ne Agrokor

Na optužbe da je Agrokor generator nelikvidnost u zemlji Damir Kuštrak, predsjednik HUP-a i potpredsjednik Agrokora odgovara da je to javni sektor

Javna poduzeća obveze ne plaćaju po osam do 10 mjeseci. Očekuje se da bi rok od 60 dana mogla uhvatiti tek krajem godine, ako uspiju sadašnje dugove pogasiti kreditima. U najtežoj je situaciji HEP, a ni Ina ne može lako do kredita. Tako su početkom svibnja predstavnici Agrokora posjetili Inu zbog svog potraživanja u visini od 100 milijuna kuna, a razgovor je po Agrokor bio neuspješan, piše Eukonomist.

Na to da sve više poduzetnika optužuje Agrokor da generira sve veću nelikvidnost u zemlji Damir Kuštrak, predsjednik HUP-a i potpredsjednik Agrokora, odgovara da je javni sektor u najširem smislu riječi glavni uzrok nelikvidnosti u zemlji.

“Javni sektor još uvijek predstavlja 50 posto BDP-a i dok on generira nelikvidnost privatni sektor će to osjetiti, bez obzira na veličinu pojedinih poduzeća“, kaže Kuštrak te kao jednu od mjera predlaže multilateralnu kompenzaciju unutar javnog sektora.

Vladimir Ferdelji, predsjednik HUP – Cro industrije i direktor Elektrokontakta, zatražit će od Ministarstva financija da ih mjesečno izvještava o tome koliki su rokovi plaćanja za najvećih 20 državnih i javnih poduzeća.

Na zahtjev HUP-a da se PDV plaća po realizaciji, a ne po izdanoj fakturi, nezavisni ekonomski analitičar Velimir Šonje odgovara kako je nerealno očekivati da će država prihvatiti taj prijedlog. Objašnjava da kad bi došlo do pomaka prosječnoga razdoblja plaćanja za 30 dana u odnosu na aktualnu dinamiku, to bi značilo gotovo četiri milijarde kuna manje u proračun i za toliko veću potrebu za financiranjem. Šonje, međutim, naglašava da bi poslodavci ipak trebali ostati uporni i tražiti poboljšanja u poreznom sustavu koja, ako ne “prođu“ sada, možda prođu u nekim boljim vremenima.