svjetski-dan-hrane-ilustracija-midiPovodom Svjetskog dana hrane predsjednik Republike Ivo Josipović je istaknuo kako je nedopustivo da jedni bacaju hranu, dok je drugi nemaju te naglasio važnost iskorištavanja hrvatskih potencijala za proizvodnju hrane i razvijanje konkurentnosti

Proizvodnja i sigurnost hrane svjetski su prioritet, jer je nedopustivo da u svijetu godišnje od gladi i pothranjenost umre 2,5 milijuna djece, istaknuto je na obilježavanju Svjetskog dana hrane u Osijeku.

Hrvatska agencija za hranu (HAH), čije je sjedište u Osijeku, i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, ministarstva poljoprivrede i vanjskih poslova, organizirali su međunarodni skup Hrvatska na putu u EU – izazovi i očekivanja u području sigurnosti hrane i poljoprivredne politike.

Na skupu održanom uz potporu Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) sudjelovalo je 200-tinjak stručnjaka iz tog područja.

Pokrovitelj skupa predsjednik Republike Ivo Josipović video linkom pozdravio je njegove sudionike, naglasivši kako je nedopustivo da jedni bacaju hranu, dok je drugi nemaju. Istaknuo je važnost iskorištavanja hrvatskih potencijala za proizvodnju hrane i razvijanje konkurentnosti. Posebnu pozornost, kazao je Josipović, treba posvetiti malim proizvođačima, te proizvodnji hrane od polja do stola.

Na skupu je predstavljeno današnje stanje u području poljoprivrednih proizvođačkih organizacija s posebnim osvrtom na koristi koje mogu imati mali poljoprivrednici od udruživanja. Razgovaralo se o budućoj suradnji brojnih predstavnika proizvodnje i sigurnosti hrane, kao i budućnosti zajedničke poljoprivredne politike.
Posebno je istaknuto da je nedopustivo da u 21. stoljeću diljem svijeta ljudi, posebice djeca umiru od gladi, te da u ovom trenutku ima 800 milijuna ljudi u svijetu koji gladuju ili nemaju dovoljno hrane.

Ovogodišnja službena FAO tema Svjetskog dana hrane, 16. listopada, je Poljoprivredne proizvođačke organizacije – ključ za hranjenje svijeta.

Otvarajući skup Božica Rukavina, pomoćnica ministra poljoprivrede, istaknula je važnost udruživanja malih proizvođača s ciljem njihove konkurentnosti na domaćem i inozemnom tržištu. Naglasila je kako se upravo udruživanjem mali proizvođači mogu oduprijeti konkurenciji velikih proizvođača i trgovačkih lanaca.

Vezano za sigurnost hrane u Hrvatskoj rekla je kako je Hrvatska dobila potporu od EU-a te da ta komponenta neće biti problem pri ulasku Hrvatske u EU.

Na upit novinara može li se očekivati poskupljenje hrane u Hrvatskoj, Rukavina je rekla da je to za očekivati s obzirom na globalno stanje hrane u svijetu i regiji, no da se s prehrambenom industrijom dogovara kako da se poskupljenja što više ublaže. (HRT)