Najveći proizvođač bezalkoholnih pića u svijetu, američka Coca-Cola, izvijestio je u utorak da mu je neto dobit u trećem tromjesečju porasla četiri posto zahvaljujući širenju na tržištima u nastajanju i povećanoj prodaji sportskih napitaka i čajeva na domaćem tržištu.

coca-cola-coke-proizvodnja-midiU tromjesečnom razdoblju zaključno s 28. rujna neto dobit kompanije sa sjedištem u Atlanti koja proizvodi Sprite, Fantu i vodu Dasani iznosila je 2,31 milijardu dolara, ili 50 centi po dionici. Ako se izuzmu jednokratne stavke, iznosila je 51 cent po dionici i bila je u skladu s očekivanjima.

Prihodi su porasli jedan posto, na 12,34 milijardi dolara, ali su razočarali Wall Street koji je očekivao 12,4 milijarde dolara.

Obujam prodaje na inozemnim tržištima povećan je četiri posto, uz izraženiji rast na tržištima u nastajanju gdje kompanija nastoji kapitalizirati povećanu kupovnu moć tamošnje srednje klase.

Na matičnom sjevernoameričkom tržištu obujam prodaje povećan je dva posto, zahvaljujući u prvom redu uspješnoj prodaji negaziranih pića poput Poweradea, Gold Peaka i čajeva Fuze. U odjelu za gazirana pića obujam prodaje ostao je nepromijenjen u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Usporedbe radi, u Indiji je obujam prodaje brenda Coca-Cola poskočio 34 posto a obujam prodaje Spritea za 15 posto. Ukupno je obujam prodaje u Indiji porastao 15 posto. (H)