Cijene hrane zabilježile su u veljači najveći skok od sredine 2012. godine, poduprte poskupljenjem svih prehrambenih namirnica osim mesa, objavila je u četvrtak agencija za hranu Ujedinjenih naroda FAO.

Indeks cijena košarice ključnih prehrambenih proizvoda koji FAO objavljuje svakog mjeseca a uključuje žitarice, uljarice, mlijeko i mliječne proizvode, meso i šećer, porastao je u prošlom mjesecu 2,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječnih 208,1 bod. Ujedno je blago revidirana njegova vrijednost za siječanj, na 202,9 bodova.

Najviše su u prošlom mjesecu porasle cijene šećera, za 6,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, te biljnih ulja, za 4,9 posto, priopćili su iz FAO-a.

Porasle su i cijene žitarica, za 3,6 posto, te mlijeka i mliječnih proizvoda, za 2,9 posto.

Cijene mesa blago su pak pale, za 0,5 posto, izračunali su u FAO-u.

U odvojenom je izvješću međunarodna organizacija povisila svoju prognozu proizvodnje žitarica na rekordnih 2.515 milijuna tona, što je 13 milijuna tona više nego je prethodno prognozirano. Time je procjena svjetskih zaliha žitarica na kraju sezone povećana na 578,5 milijuna tona.

U prvoj procjeni za 2014. FAO procjenjuje ukupnu svjetsku proizvodnju pšenice na 704 milijuna tona, što je 1,7 posto manje nego u rekordnoj 2013. ali bi ipak predstavljalo iznimno dobar urod. (Business.hr / Hina)