Prehrambena kompanija Nestlé predstavila je poslovne rezultate za prvih devet mjeseci ove godine te se osvrnula na poslovanje u vrijeme COVID 19 pandemije. Kako se navodi, tvrtka je zabilježila organski rast od 3,5%, sa stvarnim internim rastom (RIG) od 3,3% i cijenama od 0,2%. Rast je podržan kontinuiranim snažnim zamahom u obje Amerike te u poslovanju kompanija Purina PetCare i Nestlé Health Science. Zona Azija, Oceanija i supsaharska Afrika u trećem je tromjesečju zabilježila organski rast od 4,5 %.

Prodaja imovine i devizno poslovanje smanjili su prodaju za 12,9%. Ukupna objavljena prodaja smanjila se za 9,4% na 61,9 milijardi švicarskih franaka (u usporedbi s 68,4 milijardi CHF u prvih devet mjeseci u 2019. godini).

Nestlé trenutne strateške revizije odvijaju se u potpunosti prema planu. Postignut je daljnji napredak u upravljanju portfeljem. Akvizicija kompanije Aimmune Therapeutics dovršena je 13. listopada 2020. godine.

Ažurirani su cjelogodišnji izgledi za 2020. godinu, a u tvrtki očekuju cjelogodišnji rast organske prodaje od oko 3%. Također se očekuje se poboljšanje interno usklađene profitne marže te rast usklađene zarade po dionici u stalnoj valuti i učinkovitost kapitala.

“Nestlé je pokazao otpornost u teškom i nestabilnom okruženju. Naši su zaposlenici odgovorno i brzo djelovali kako bi ublažili utjecaj globalne pandemije te su se brzo prilagodili promjenama u potrebama potrošača. Snažan organski rast je širokog raspona i podržan kontinuiranim zamahom u obje Amerike, poslovanju kompanija Purina PetCare i Nestlé Health Science, kao i ubrzavanjem našeg poslovanja kavom u trećem tromjesečju. Naš portfelj nastavljamo ubrzano i disciplinirano razvijati. Primjerice, kombinacijom snažnog organskog rasta i ciljanih akvizicija radimo na transformaciji kompanije Nestlé Health Science u moćnu prehrambenu i zdravstvenu kompaniju. Nedavne akvizicije Zenpep, Vital Proteins i Aimmune Therapeutics predstavljaju sljedeći korak u proširivanju naše prehrambeno-zdravstvene ponude”, istaknuo je Mark Schneider, glavni izvršni direktor tvrtke Nestlé.

COVID-19 pandemija i dalje različito utječe na organski rast, osobito s obzirom na kategoriju proizvoda i prodajni kanal.

U kategorijama proizvoda potražnja za potrošnjom u domu, provjerenim markama i proizvodima s pozitivnim učincima na zdravlje i dalje je snažna. Proizvodi Purina PetCare, mliječni proizvodi, kava za kućanstva i proizvodi Nestlé Health Science nastavljaju bilježiti snažan rast. Poslovanje slatkišima i vodom bilježi pad prodaje, što odražava njihovu jaku izloženost kanalima prodaje izvan doma i potrošnji u pokretu.

U prodajnim kanalima trgovina na malo značajno se ubrzala, što odražava kontinuiranu povišenu potražnju za potrošnjom u domu. Rast kanala izvan doma i dalje je značajno negativan, uz ublažavanje pada prodaje u trećem tromjesečju. e-prodaja porasla je za 47,6%, što predstavlja 12,3% ukupne prodaje Grupe, uz kontinuirani snažni zamah u svim drugim kategorijama.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!