Potencijala FinTech segmenta u Hrvatskoj ne nedostaje, a tome mogu posvjedočiti mnogi uspješni domaći FinTech proizvodi kao što su PayCek, LAQO, Aircash, Amod, Mikroblink, Identyum i drugi, no zakonska bi regulativa svakako mogla značajnije poticati rast i razvoj domaćih FinTech tvrtki, poručuje Nikola Škorić, direktor tvrtke Electrocoin.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Vjerujem da bismo adekvatnim prepoznavanjem i poticanjem pokretanja poslovanja FinTech tvrtki na razini državne uprave, primjerice pojednostavljenjem licencnog režima, omogućili da se i u Hrvatskoj pokrene uspješna europska neo-banka, navodi Škorić.

Osoba ste širokog raspona različitih interesa. Kako biste se u najkraćim crtama predstavili?
Opisao bih se kao inženjer računarstva koji je oduvijek imao veliki broj hobija i interesa. Svi su me ti brojni hobiji oblikovali u čovjeka koji danas jesam. Upravo se njegovanjem tih hobija, a zatim i upoznavanjem današnjeg partnera, Marina, dogodila takva prekretnica da se jedan od tih hobija isprofilirao u najbrže rastući hrvatski SME (small/medium enterprise – malo i srednje poduzeće, op. ur.).

Electrocoin posluje na hrvatskom i međunarodnom tržištu od 2014. godine. Kako je teklo širenje poslovanja u proteklih sada već osam godina?
Širenjem poslovanja u počecima se i nismo baš previše bavili. Naime, tada smo moj partner Marin i ja imali mnogo većih briga kako bismo “preživjeli”. Aktivno širenje poslovanja zapravo je krenulo tek osnutkom našeg payment procesora PayCeka, kada smo prvi put osjetili potrebu za formiranjem prodajnog tima koji će aktivno raditi na širenju mreže PayCek korisnika. Danas naši planovi uključuju aktivno i agresivno širenje na europsko tržište, upravo zato što smo u Hrvatskoj već uspješno integrirali PayCek u sve industrije u koje smo htjeli zakoračiti.

Suosnivači ste i Udruge za blockchain i kriptovalute (UBIK). Koji su glavni ciljevi djelovanja Udruge?
Primarni cilj djelovanja Udruge za blockchain i kriptovalute jest kontinuirano okupljati rastuću zajednicu interesenata za blockchain tehnologiju, kao i za kriptovalute. Kako se broj takvih pojedinaca iz dana u dan povećava, tako i Udruga nastoji povećati količinu edukativnog sadržaja kao i raznih radionica na tu tematiku. Osim promicanja industrije kriptovaluta i blockchain tehnologije, Udruga za cilj ima i promicanje razgovora s regulatorima u nastojanju da se osigura nesmetan razvoj industrije. Od njenog osnutka do danas, broj članova Udruge kontinuirano raste, kako fizičkih, tako i pravnih osoba, dok operativno funkcioniranje počiva na potpori njenih temeljnih članova.

Predstavite nam glavne koncepte koje tvrtka Electrocoin nudi tržištu. Možemo početi s Bitcoin mjenjačnicom?
Naše su dvije osnovne usluge kripto mjenjačnica, ali i kripto platni procesor. Što se tiče konkretno Bitcoin mjenjačnice, ona je počela s radom sada već daleke 2014., a danas svojim korisnicima pruža mogućnost sigurne, brze i jednostavne prodaje i kupovine 35 najpopularnijih kriptovaluta, kako putem interneta, tako i na više od 400 fizičkih lokacija, među kojima je i Hrvatska pošta.

PayCek je elektronički platni servis koji trgovcima omogućuje procesiranje uplata u kriptovalutama, a pri čemu im se na račun isplaćuju kune ili euri. Može se koristiti u fizičkim trgovinama i u web shopovima, a podržava čak 16 najpopularnijih kriptovaluta. Možda i najvažnija stvar u korištenju PayCeka jest činjenica da trgovci uopće nisu izloženi kriptovalutama niti njihovoj volatilnosti – svoje uplate dobivaju u hrvatskim kunama, dok je tvrtka Electrocoin zakonski posrednik svake transakcije te odrađuje pozadinski posao.

PayCek omogućuje izravan i brz pristup novoj generaciji potrošača bez potrebe za kompleksnim procesima zamjene kriptovaluta. Implementacija PayCek sustava besplatna je i jednostavna, a sve što je potrebno jest kreirati korisnički račun na PayCek platformi. Trgovac na taj način postaje korisnikom PayCek usluge.

Kakvi su potencijali FinTech segmenta u Hrvatskoj te u kojoj je mjeri zakonska regulativa (ne)poticajna za to?
Potencijala FinTech segmenta u Hrvatskoj ne nedostaje, a tome mogu posvjedočiti mnogi uspješni domaći FinTech proizvodi kao što su PayCek, LAQO, Aircash, Amod, Mikroblink, Identyum i drugi, no zakonska bi regulativa svakako mogla značajnije poticati rast i razvoj domaćih FinTech tvrtki. Vjerujem da bismo adekvatnim prepoznavanjem i poticanjem pokretanja poslovanja FinTech tvrtki na razini državne uprave, primjerice pojednostavljenjem licencnog režima, omogućili da se i u Hrvatskoj pokrene uspješna europska neo-banka. Osnivanje jedne takve digitalne banke koja posluje isključivo online bez tradicionalnih fizičkih mreža poslovnica (bunq, Monzo, N26, Revolut), a čijim razvojem, umjesto tradicionalnih bankara, upravljaju većinom mladi IT stručnjaci koji bankarstvu pristupaju iz popuno novog kuta, drastično bi više osnažilo i potaknulo razvoj domaćih FinTech tvrtki nego što ih se osnažuje kada Hrvatska gospodarska komora organizira predavanja gospodarstvenicima u kojima im se predstavlja estonski poslovni model. Zašto Hrvatska ne bi bila zemlja u kojoj je pokretanje FinTech tvrtke užitak, a ne muka?

Nikola Škorić, direktor tvrtke Electrocoin (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL)

U takvom, može se reći ne odviše poticajnom okruženju, ipak se uspijeva ići naprijed. Tako ste koncem prošle godine realizirali suradnju s trgovačkim lancem Konzum. Kako ste zadovoljni s dosadašnjim rezultatima ove suradnje te planirate li nastavak širenja u sektoru maloprodaje?
Iznimno smo zadovoljni spomenutom suradnjom jer nas je upravo suradnja s Konzumom na velika vrata predstavila velikom broju i trgovaca i krajnjih potrošača. Svakako želim pohvaliti i voditeljstvo ovog projekta od strane Konzuma te njihovu viziju o potencijalu koji pružaju kriptovalutna plaćanja. Iako su naši planovi trenutno usmjereni na osvajanje europskog tržišta, vjerujem kako će i druge tvrtke u sektoru maloprodaje nastaviti slijediti trend prihvaćanja i usvajanja kriptovalutnih uplata po uzoru na “velikog igrača” kao što je Konzum.

Koje su prednosti, a što pak nedostaci uvođenja plaćanja kriptovalutama u poslovanje trgovaca?
Vjerojatno i najveća prednost uvođenja PayCeka u poslovanje trgovaca jest privlačenje potpuno nove, digitalne generacije potrošača. Implementacija PayCek sustava je besplatna, a sve što je trgovcu potrebno za početak korištenja sustava jest kreirati korisnički račun na PayCek platformi. Trgovci nikada nisu izloženi kriptovalutama niti njihovoj volatilnosti – svoje uplate dobivaju u kunama/eurima, dok Electrocoin procesira transakcije u ime trgovca te pozadinski odrađuje mjenjačke usluge. Od prednosti možemo spomenuti i izuzetno niske troškove integracije PayCeka, koji su zbilja minorni s obzirom na to da ne naplaćujemo otvaranje PayCek računa. Što se nedostataka uvođenja plaćanja u kriptovalutama u poslovanje trgovaca tiče, uistinu mi je teško istaknuti neki nedostatak.

Koliko tvrtki u Hrvatskoj danas nudi mogućnost plaćanja kriptovalutama?
U Hrvatskoj je danas kriptovalutama moguće plaćati kod više od 400 trgovaca i na više od 2.000 različitih POS uređaja.

Slijedom toga, u kojoj su mjeri platne usluge nove generacije prihvaćene na našem tržištu te koja je njihova perspektiva u budućnosti?
Sama činjenica da smo realizirali goleme suradnje kao što su LAQO, Konzum, iNovine, bazaar.hr i druge, potvrđuje spomenutu prihvaćenost platnih usluga novih generacija na našem tržištu. Možemo reći kako smo na hrvatskom tržištu definitivno “ušli” u sve industrije u koje smo htjeli, a najviše nas veseli činjenica kako naša pozicija nije isključivo takva da mi prilazimo potencijalnim partnerima, nego i oni sami prepoznaju našu kvalitetu, vrijednost i kredibilitet, ali i potencijal ovog izuzetno zanimljivog tržišta potrošača.

Kako ste zadovoljni svojim poslovanjem u dosadašnjem tijeku 2022. godine te kakav je trend u usporedbi s istim razdobljem lani?
Sukladno prošlogodišnjem snažnom rastu vrijednosti cjelokupnog tržišta kriptovaluta, sasvim je jasno kako takav trend za posljedicu ima porast prodaje i kupovine, ali i potrošnje kriptovaluta te samim time izravno pozitivno utječe i na naše cjelokupno poslovanje. U današnjim su uvjetima neke od naših usluga, poput fizičkih mjenjačnica, čak i u 2022. godini nastavile bilježiti stabilan rast poslovne aktivnosti.

Koliko djelatnika radi u tvrtki te imate li u planu daljnji rast i zapošljavanje novih stručnjaka?
U tvrtki nas je trenutno 28, a svakako planiramo zapošljavati nove kolege sukladno poslovnim potrebama. Trenutno smo u potrazi za full stack python developerom.