Nova priznanja za Baranjski kulen i graševinu Vina Belje

vrhunska graτevina Vina BeljeProizvodi iz Belja i dalje osvajaju svojom kvalitetom i osvajuju medalje na raznim natjecanjima. Posljednje nagrade osvojio je Baranjski kulen na 15. Kulinijadi u Jagodnjaku u Baranji, dok je Graševina Vina Belje berbe 2006. proglašena je šampionom odležanih graševina na ovogodišnjem Festivalu graševine u Kutjevu.

Baranjski kulen je proizvod zaštićenog zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije koji se tradicionalno proizvodi u Baranji već više od stotinu godina i kao takav je prava hrvatska gastro ikona. Proizvodi se od najboljih dijelova svinjskog mesa i birane crvene mljevene paprike prema strogo definiranoj specifikaciji prema kojoj je proizvod zaštićen.

Riječ je o ručnoj proizvodnji u kojoj se svaki proizvod ručno puni i dimi na bukovom drvetu nakon čega slijede zrenje u trajanju od minimalno tri mjeseca.

Belje kao najveći proizvođač jamči standardnu vrhunsku kvalitetu svakog Baranjskog kulena, a s obzirom da je uzorak ocjenjivan na Kulinijadi iz redovne proizvodnje s pravom možemo reći da svaki Baranjski kulen Belja zaslužuje zlatnu medalju za kvalitetu.

Graševina Vina Belje berbe 2006 u jakoj je konkurenciji 120 uzoraka graševina najpoznatijih hrvatskih vinarija, Vina Belje su osim šampionske titule za graševinu osvojila još trinaest nagrada – zlato, srebro i broncu za graševinu, merlot, frankovku i chardonnay.

“Izuzetno smo sretni što smo ove godine osvojili šampionsku titulu za odležane graševine i pokazali da graševina kao sorta ima odličan potencijal sazrijevanja u boci. Riječ je o jednoj od naših najtrofejnijih berbi koja je već odnijela šampionsku titulu za mlade graševine upravo ovdje na Festivalu u Kutjevu”, izjavila je Suzana Zovko, glavni enolog Vina Belje.

Belje Baranjski KulenSudjelovanjem na brojnim europskim natjecanjima i izložbama graševina Vina Belje priskrbila je pregršt zlatnih i srebrnih medalja te bila uvrštena među posebno preporučena vina. Na nedavno održanom Gator festu, festivalu dobrog vina u Baranji, vrhunska graševina Vina Belje 2015. okrunjena je također zlatom, a u 2016. godini osim s hrvatskih natjecanja, medalje nosi i s natjecanja u Londonu (International Wine Challenge i Decanter World Wine Awards) i Bruxellesu (Monde Selection).

Ovo iznimno vino izražajne žute boje sa zelenkastim tonovima nastalo je od pomno odabranog i ručno branoga grožđa s nekoliko najboljih lokacija u beljskim vinogradima.

Vrhunska graševina zavodi mirisom, punoćom okusa i svježinom, a njena aromatska slojevitost očituje se ispreplitanjem voćnih aroma zelenih jabuka, mandarina, grejpa, s cvjetnim notama. Mirisna voćno-cvjetna impresija nastavlja se i u ustima uz puno tijelo, naglašenu mineralnost i kiseline te bademastom gorčinom na završetku.

U potpunosti univerzalna, ova vrhunska graševina ohlađena na 12°C odlično će se sljubiti s jelima od tjestenine, bijelo meso peradi, bijelu ribu i zrele sireve.

Prethodni članakOdržano svjetsko prvenstvo u pripremanju tjestenine Barilla Pasta World Championship 2016.
Sljedeći članakMicrosoft kupuje LinkedIn za 26,2 milijarde dolara