VijestiZemljaNovi zakon: Ostaci hrane iz trgovina donirat će se siromašnima

Novi zakon: Ostaci hrane iz trgovina donirat će se siromašnima

Ostatke hrane s trgovačkih polica trgovačkim lancima i drugim trgovcima dosad je jeftinije bilo bacati nego donirati.

Na donacije se, naime, plaćaju visoki porezi – PDV je 25 posto, pa u zemlji u kojoj su mnogi na rubu gladi, u zemlji besparice i koja je u dugogodišnjoj krizi, u kontejnerima i u “neškodljivom zbrinjavanju”, umjesto u donacijama potrebitima, završavaju stotine tisuća tona hrane, odnosno milijarde kuna, piše Glas Slavonije.

Poražavajuće zvuče procjene da se u Hrvatskoj godišnje baci čak 400.000 tona hrane ili – 90 kilograma po glavi stanovnika. No, takvoj bi praksi, s kojom se bori i ostatak EU-a i svijeta, trebao doći kraj usvoji li Sabor novi Zakon o poljoprivredi čime bi se regulirao način kako spriječiti uništavanje golemih količina hrane, ali ujedno i zaštititi okoliš te pomoći socijalno rubnim skupinama građana.

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da je novi Zakon o poljoprivredi upućen u saborsku proceduru te da će se njime, uz ostalo, regulirati i pitanje doniranja hrane.

“S obzirom na to da doniranje hrane nije do sada u Republici Hrvatskoj bilo propisano ni jednim zakonom, na ovaj način stvorene su pretpostavke za kvalitetno uspostavljanje sustava. Ministarstvo poljoprivrede će zajedno s Ministarstvom zdravlja, ali i Ministarstvom socijalne politike i mladih te ostalim nadležnim ministarstvima krenuti u izradu pravilnika kojim će detaljnije propisati okvire za funkcioniranje sustava doniranja hrane i hrane za životinje čiji će temeljni cilj biti sprečavanje uništavanja velikih količina hrane, zaštita okoliša i pomoć socijalno ugroženim i osobama pogođenim elementarnim nepogodama i prirodnim katastrofama”, poručuju iz resornog ministarstva.

Nadalje, propisat će se uvjeti koje hrana mora zadovoljiti da bi se mogla donirati, a to je njena zdravstvena sigurnost i zdravstvena ispravnost, kao i odgovornosti subjekata u poslovanju s hranom koji sudjeluju u lancu doniranja hrane, te uvjeti, kriteriji i načini doniranja hrane i hrane za životinje.

“Stručne službe Ministarstva poljoprivrede rade na izradi Pravilnika o doniranju hrane te će, po donošenju Zakona o poljoprivredi, zajedno s resornim ministarstvima definirati njegove detalje i uputiti ga u proceduru objave”, kaže zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol.

Na bacanje skupo i mukotrpno proizvedene hrane negoduju i proizvođači, seljaci, ne samo “jer je grijeh bacati ju”, već i zato što su skupi ulazni troškovi njene proizvodnje “od polja do stola” pa se njenim bacanjem i uloženo u nju baca u vjetar. (Glas Slavonije)

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...